Kabupatèn Magelang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Magelang
Kabupatèn
Lambang Magelang.jpg
Lambang
Sesanti: Magelang Gemilang: Gemah, Ripah, Iman, Cemerlang
Koordhinat: 7°25′50″S 110°17′00″E / 7.4305237°S 110.2832217°E / -7.4305237; 110.2832217Koordhinat: 7°25′50″S 110°17′00″E / 7.4305237°S 110.2832217°E / -7.4305237; 110.2832217
Nagara Indonésia
Provinsi Jawa Tengah
Kutha krajan Mungkid
Kacamatan[1]
Pamaréntahan
 • Bupati Zaenal Arifin, S.IP[2]
Laladan
 • Gunggung 1.085.73 km2 (0.419 sq mi)
Cacah warga (Sènsus 2008)
 • Gunggung 1,144,000
 • Pepadhet 1,100,000/km2 (2,700,000/sq mi)
Zona wektu WIK (UTC+7)
Situs wèb www.magelangkab.go.id/v2/ (ing basa Indonésia)

Kabupatèn Magelang iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing loré provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta, kanthi kacamatan Mungkid minangka kutha krajané. Jembar wewengkon kabupatèn iki udakara 1.085,73 km².[3] Magelang iku dunungé ana ing dataran Kedu, antarané gunung Merbabu lan gunung Sumbing ing Jawa Tengah, Indonésia. Miturut struktur pamaréntahané, Magelang kapérang dadi 2, ya iku kabupatèn Magelang lan kuthamadya Magelang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Géografi[besut | besut sumber]

Magelang dumunung ing tengah-tengahé Pulau Jawa lan ana ing persimpangan poros utama Yogyakarta-Semarang, Yogyakarta-Wonosobo, lan Semarang-Kebumèn-Cilacap. Magelang adohe kira-kira 65 kilomèter saka Semarang lan 42 kilomèter saka Yogyakarta. Dumunung ing antarané 110o 01 51 lan 110o 26 58 Bujur Timur lan antarané 7o 19 13 lan 7 42 16 Lintang Selatan. Kabupatèn Magelang duwé amba 18,13 kilomèter pasagi utawa 108.573 Ha, kira-kira 3,34% saka ambané Proponsi Jawa Tengah. Cacahe warga ya iku 124.627 jiwa kapérang ing 17 kalurahan lan telu kacamatan. Magelang diubengi gunung-gunung lan bukit kaya ta Sindoro, Sumbing, Perahu, Telomoyo, Merbabu, Merapi, Andong, lan Menoreh. Ing Sajeroning kutha Magelang ana bukit cilik kang arane "Gunung Tidar" dumunung ing jantung kutha kanthi dhuwuré kira-kira 500 mèter sadhuwure segara. Magelang duwé iklim sejuk kanthi témperatur watara 25-27 drajat celcius.[4]

Miturut penggunaannya, ambané sawah ing Kabupatèn Magelang surut ya iku dadi 37.323 Ha utawa kira-kira 34,29% saka sakabehing ambané Kabupatèn Magelang. Kamangka, ambané lahan kering mundhak, ya iku dadi 71.341 Ha utawa 65,71 %. Saka ambané sawah kang 37.323 Ha; 23,28% berpengairan sedherhana; 22,19% minangka sawah tadah udan, 17,79% minangka sawah kang berpengairan teknis; lan 14,54% minangka sawah berpengairan setengah teknis. Lahan garing kang dinggo tegalan, kebon kira-kira 50,81% saka sakabehing amba lahan garing. Prosentase mau minangka angka gedhé dhéwé yèn dibandhingake karo prosentase penggunaan lahan garing kang liya.[5]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Magelang ketata saking 21 kacamatan, lan 372 kalurahan utawa désa. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Magelang ya iku:[6]

Panganan lan Plesiran[besut | besut sumber]

Panganan kas[besut | besut sumber]

Plesir[besut | besut sumber]

Yèn ing pariwisata, tlatah iki kondhang amarga tinggalan candhi-candhi jaman Jawa Kuna ing tangane Wangsa Syailendra. Prasasti-prasasti uga nudhuhake yèn tlatah kéné mbiyèn kawentar. Tinggalan kang kondhang ya iku Candhi:[7]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] Retrieved on 12 Dhésèmber 2017.
  2. ^ [2]. Retrieved 12 Dhésèmber 2017. (ing basa Indonésia)
  3. ^ Daftar Jeneng Kacamatan Kalurahan/Désa & Kodepos ing Kabupatèn Magelang Jawa Tengah (Jateng) kadeleng tanggal 10 Mèi 2011
  4. ^ regionalinvestment.com kadeleng tanggal 10 Mèi 2011
  5. ^ Kabupatèn Magelang kadeleng tanggal 10 Mèi 2011
  6. ^ STATISTIK PENTING UNTUK PERENCANAAN DAN EVALUASI PEMBANGUNAN kadeleng tanggal 13 Mèi 2011
  7. ^ awalmula.com Kadeleng tanggal 13 Mèi 2011