Gunung Merbabu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Merbabu
MerbabuSawah.jpg
Dunungé Boyalali, Magelang (Jawa Tengah),
Kutha cedhaké {{{kutha}}}
Negara {{{negara}}}
Tipe stratovolcano
nJeblug pungkasan {{{erupsi}}}
Dhuwuré 3.145 m (10.630 sikil)
Koordinat 7,5° LS lan 110,4° BT


Gunung Merbabu (uga disebut Damalung) iku gunung geni tipe Strato (deleng Gunung geni) kang dumunung kanthi géografis ing koordinat 7,5° LS lan 110,4° BT.[1] Sacara administratif gunung iki dumunung ing wewengkon Kabupatèn Magelang ing pèrèng sisih wétan lan Kabupatèn Boyalali ing pèrèng sisih kulon, Provinsi Jawa Tengah.[1]

Gunung iki tau njeblug ing taun 1560 lan 1797.[1] Dilaporaké uga ing taun 1570 tau njeblug, nanging durung dikonfirmasi déning panelitèn sabanjuré.[1] Pucuk gunung Merbabu dumunung ing elevasi 3.145 mèter sadhuwuring segara.[1]

Gunung Merbabu duwé kawasan alas Dipterokarp Bukit, alas Dipterokarp Atas, alas Montane, lan hutan Ericaceous utawa alas gunung.[1] Dhuwuré Gunung Merbabu ya iku 3.142 m dpl.[2] Gunung Merbabu kalebu gunung api kang tuwa.[2] Lokasi Gunung Merbabu ana ing sebelahé Gunung Merapi.[2]

Gunung Merbabu duwé 3 tipe ékosistem alas.[1] Ekosistem iki ya iku ékosistem hutan hujan tropis musim pengunungan bawah (1.000-1.500 m dpl), ékosistem hutan hujan tropis musim pagunungan tinggi (1.500-2.400 m dpl), lan ékosistem hutan tropis musim sub-alpin (2.400-3.142 m dpl).[1]

Merbabu kalebu gunung volcano kang manggon ing Jawa Tengah.[3] Ing Gunung Merbabu akèh turis-turis saka Indonésia lan saka manca nagara kang lumrahé munggah gunung iki.[3]

Asal Tembung[besut | besut sumber]

Gunung merbabu manggon ing puncak kenthéng sanga.[4] Gunung Merbabu asalé saka tembung meru kang tegese gunung lan babu kang tegese wong wadon.[4] Gunung iki dikenal kanthi jeneng gunung tidur sanajan sabenere nduwni 5 kawah.[4] Kawah-kawah mau ya iku kawah Condrodimuko, kawah Kombang, Kendang, Rebab, dan kawah Sambernyowo.[4]

Ing Gunung Merbabu ana rong puncak ya iku puncak Syarif kang dhuwuré 3119 mèter lan puncak Kenteng Songo kang dhuwuré 3142 méter.[4] Puncak Gunung Merbabu bisa diparani saka Cunthel, Thekelan, (Kopèng / Salatiga) Wekas (Kaponan / Magelang) utawa saka selo (Boyolali).[4] Nalika muncak liwat jalur lor (Wekas, Cunthel, Thekelan) lan mudhun liwat jalur selatan (Selo) bakal nemoni sesawangan kang éndah.[4]

Akeh gunung ing saubengé Gunung Merbabu ya iku Gn. Merapi, Gn.Telomoyo, Gn.Ungaran.[4] Gunung Merbabu iki mbentuk dérétan garis gunung geni marak utara Merapi-Merbabu-Telomoyo-Ungaran.[4]

Nalika munggah utawa muncak ing Gunung Merbabu kudu liwat jalur kang wis ditemtokaké.[5] Gunung Merbabu duwé alas kang dianggep alasan awit isih ana kéwan-kéwan ganas kang mangan manungsa kaya ta macan.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h merbabunationalpark.org(dipunundhuh tanggal 27 Mèi 2011)
  2. ^ a b c [khatulistiwa.info/gunung/39-gunung-merbabu.html khatulistiwa.info](dipunundhuh tanggal 27 Mèi 2011)
  3. ^ a b theincrediblejava.com(dipunundhuh tanggal 28 Mèi 2011)
  4. ^ a b c d e f g h i id.merbabu.com(dipunundhuh tanggal 28 Mèi 2011)
  5. ^ a b detiknews.com(dipunundhuh tanggal 28 Mèi 2011)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]