Gunung Brama

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Gunung Bromo)
Gunung Brama
Location
Koordinat 7°56′30″S 112°57′00″E / 7.94167°L 112.95000°W / 7.94167; 112.95000Koordinat: 7°56′30″S 112°57′00″E / 7.94167°L 112.95000°W / 7.94167; 112.95000

Gunung Brama (cara Indonésia: Gunung Bromo, asal saka tembung Sangsekerta brahma) ya iku gunung geni sing kapernah ing Pulo Jawa, Indonésia.

Gunung Brama dhuwuré 2.392 mèter saka lumahing segara sing nyrambahi patang kabupatèn: Prabalingga, Pasuruan, Lumajang, lan Malang. Wangun awak Gunung Brama memper antarané lembah lan ngarai minangka kaldhéra utawa segara wedhi déning jembar sakubengé kurang luwih 10 kilomèter pasagi.

Gunung Bromo nduwèni wangun kawah kathi garis tengah ± 800 meter (lor-kidul) lan ± 600 meter (wétan-kulon). Déning laladan sakubenge arupa bunderan kathi garis tengah 4 km saka puser kawah Bromo.

Walking on the edge of Gunung Bromo volcano.jpg
njeblugé gunung Bromo, 22 Januari 2011 jam 5.30 esuk

Sajarah njeblugé gunung[besut | besut sumber]

Ing abad XX, gunung kang misuwur dadi panggonan plesiran iku, njeblug (mbledhos) kaping telu, kanthi interval mangsa kang ajeg, ya iku 30 taun. Njeblug sing paling nggegirisi ing taun 1974, déné jeblugan kang pungkasan iki ana ing taun 2011.

Sejarah jeblugan Bromo: 2011, 2010, 2004, 2001, 1995, 1984, 1983, 1980, 1972, 1956, 1955, 1950, 1948, 1940, 1939, 1935, 1930, 1929, 1928, 1922, 1921, 1915, 1916, 1910, 1909, 1907, 1908, 1907, 1906, 1907, 1896, 1893, 1890, 1888, 1886, 1887, 1886, 1885, 1886, 1885, 1877, 1867, 1868, 1866, 1865, 1865, 1860, 1859, 1858, 1858, 1857, 1856, 1844, 1843, 1843, 1835, 1830, 1830, 1829, 1825, 1822, 1823, 1820, 1815, 1804, 1775, dan 1767.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Brama&oldid=1058483"