Gunung Tandikat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tandikat
Tandikat-Singgalang.jpg
Gunung Tandikat (kiwa) lan Gunung Singgalang (tengen) dipuntingali saking Gunung Marapi
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 2,438 m (7,999 ft) [1]
Pratélan Ribu
Koordhinat 0°25′57″S 100°19′01″E / 0.43250°S 100.31694°E / -0.43250; 100.31694
Géografi
Location Kabupatèn Padang Pariaman, Sumatra Barat, Indonésia
Parent range Bukit Barisan
Géologi
Jinisé gunung stratovolcano

Gunung Tandikat inggih punika salah satunggaling gunung geni ingkang dumunung ing Dataran Tinggi Minangkabau, udakawis 7,5 km saking kitha Padang Panjang, Sumatra Barat, Indonésia. Gunung Tandikat mbujur dawa tumuju sisih kidul, lan ing sisih kulon mepet kaliyan watesaning Dano Maninjau. Déné ing sisih lor gunung Tandikat wonten Gunung Singgalang, lan ing sisih wétan inggih arupi runtutaning pagunungan vulkanik Tersier ingkang sampun dangu umuripun. Gunung Tandikat ingkang kalebet jinis gunung stratovolcano punika ugi misuwur kanthi nama Tandikek wonten ing basa Minangkabau.

Gunung Tandikat gadhah tigang kawah ingkang dipunwastani Kawah A, B lan K. Gunung Tandikat mapan wonten ing titik koordinat °25’57″ LS, 100°19’01,69″ BT, ingkang mapan wonten ing Kabupatèn Padang, KAbupaten Agam, saha Kabupatèn Pariaman. Gunung Tandikat kalebet tipe gunung stratovolcano.[2] Gunung Tandikek punika inggih kalebet gunung ingkang paling cendhek saking gugusan Tri Arga ing Sumatra Barat punika. Gunung Tandikat punika inggih kalebet gunung geni ingkang taksih aktip, lan dipuntutupi kaliyan hutan hujan tropis. déné jalur dhaki dhateng Gunung Tandikat punika boten patos angèl.

Jalur Dhaki[besut | besut sumber]

Wonten kalih jalur dhaki ingkang saged dipun-ginakaken déning para pendaki nalika badhé ndhaki Gunung Tandikat punika. Ingkang sepisan inggih Jalur ganting ingkang dipunwiwiti saking désa Ganting ingkang mapan wonten ing dhuwur 1.225 mèter sak nginggiling toya laut, ingkang mapan wonten ing kacamatan sepuluh koto, kabupatèn Tanah Datar. Dangunipun ndhaki normal medal rute punika inggih kirang langkung 7 jam. Jarakipun désa Ganting saking Padang inggih kirang langkung 73 km.[3] Jalur ingkang kaping kalih inggih punika jalur Singgalang-Tandikat. Titik wiwitanipun ndhaki inggih saking tlaga Dewi gunung Singgalang kacamatan !V koto, kabupatèn Tanah Datar. Dangunipun ndhaki normalipun inggih kirang langkung 6 jam.

Transportasi[besut | besut sumber]

Manawi badhé dhateng jalur dhaki Ganting, saged dipunwiwiti saking pusat kitha Padang dugi Terminal Bingkuang nitih angkudan kutha jurusan Pasar Raya-air pecah kanthi mbayar Rp 2.000 saben tiyang. Lajeng saking terminal Bingkuang dhateng Lubuk Mata Kucing Padang Panjang saged nitih bus jurusan Padang-Bukittinggi lajeng mandhap wonten ing terminal Padang Panjang. Reginipun inggih Rp 8.000,-. Lajeng saking terminal Lubuk Mata Kucing dugi désa Ganting nitih angkudan désa jurusan terminal Padang Panjang-désa Ganting kanthi mbayar Rp 2.000,-saben tiyang.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ sumbar.bps.go.id Nama Gunung, Lokasi dan Tingginya
  2. ^ [1] Gunung Tandikat (dipunundhuh tanggal 15 Januari 2013)
  3. ^ [2] Gunung Tandikek (dipunundhuh tanggal 15 Januari 2013)