Gunung

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gunung Kinabalu, Borneo.

Gunung iku salah sawijiné wangun lemah sing methungul luwih dhuwur tinimbang wewengkon sakupengé. Gunung biyasané luwih dhuwur lan njulek tinimbang bukit.[1] Nanging ana padhané ing pigunané gumantung saka adat lokal. Sapérangan pangrèh ndhèfinisikaké gunung kanthi pucuk luwih saka ukuran tinamtu; upamané, Ensiklopedia Britannica mbutuhaké kadhuwuran 2000 kaki (610 m) supaya bisa didhèfinisikaké dadi gunung. Déné miturut Kamus Besar Basa Indonésia (KBBI), gunung ya iku bukit sing gedhé banget lan dhuwur (padatan dhuwuré luwih saka 600m).[2] Sawijining gunung biyasané kawangun saka obahing tèktonik lempeng, gerakan orogenik utawa gerakan epeirogenik.

Prosès kawanguné gunung[besut | besut sumber]

Gunung kawangun amarga anane prosès gaya téktonik sing kadadèn ing jero bumi sing diarani orogènèsis lan èpirogènèsis. Ing prosès orogènèsis iki, sedimèn sing kekumpul malih bentuké amarga entuk gaya penet saka tubrukan lèmpèng téktonik. Prosès kawanguné gunung kadadèn miturut skala taun géologi antarané 45-250 yuta taun kepungkur. Tuladhané, pegunungan Himalaya sing kawangun saka 45 yuta taun kepungkur, déné pegunungan Appalache kawangun saka 450 yuta taun kepungkur.

Model kawanguné gunung ngalami telu tingkatan proses, ya iku:

1. Akumulasi sèdimèn: lapisan-lapisan sèdimèn lan watu-watu vulkanik numpuk nganti jeroné pirang-pirang kilomèter.

2. Bentuk watu malih lan kerak bumi keangkat: sèdimèn sing kawangun mau ngalami déformasi amarga anané gaya komprèsi amarga tubrukan antarané lèmpèng-lèmpèng tèktonik.

3. Kerak bumi keangkat amarga obahé blok sésar: tubrukan antarané lèmpèng arep ngangkat sebagéyan kerak bumi dadi lempitan luwih dhuwur saka sakupengé saéngga kawangun gunung.[3]

Jinis Gunung[besut | besut sumber]

Miturut garis gedhé, gunung dipérangaké dadi loro, ya iku gunung geni (gunung aktif) lan gunung ora aktif. Déné miturut wanguné, gunung dipérangaké dadi telu, ya iku gunung perisai, gunung strato, lan gunung maar.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung&oldid=993699"