Gunung Sibayak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sibayak
Elevasi 2,212 m (7.257 ft)
Dhaptar Ribu
Location
Lokasi Sumatra, Indonésia
Koordinat 3°12′0″N 98°31′0″E / 3.20000°N 98.51667°E / 3.20000; 98.51667
Geology
Tipe Stratovolcano
Pungkasan njeblug 1881

Gunung Sibayak inggih punika salah satunggaling gunung ingkang madhep kitha Brastagi ing Sumatra Utara.[1] Estunipun, Gunung Sibayak dumunung ing kalih kabupatèn, inggih punika kabupatèn Karo lan kabupatèn Kaban Jahe ing Sumatra Utara.[2] Miterat cathetan koordinatipun, gunung Sibayak dumunung ing koordinat mountain 3.20°12′00″N 98.522°31′0″E / 3.40000°N 99.03867°E / 3.40000; 99.03867Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function.[2] Masarakat Batak Karo nyebat gunung Sibayak kanthi sebatan "gunung Raja".[2] Gunung Sibayak kalebet dhaptar gunung geni ing Indonésia ingkang pungkasan njeblug ing taun 1881. Gunung Sibayak dumunung ing sisih kilen radi kidul kitha Medan kirang langkung 50 kilometer, dumunung ugi ing sisih wetan radi kidul Bukit Lawang, lan mapan ing sisih lor Dano Toba lan Air Terjun Sipiso-piso.[2] Gunung Sibayak ingkang mapan ing Kabupatèn Karo punika inggih kalebet salah satunggaling gunung ingkang asring dipundadosaken tujuan pendakian déning para komunitas pecinta alam amargi kaendahaning pemandangan alam ingkang sae sanget lan ugi amargi rute kangge ndaki gunung sibayak punika boten patiya angel, senajan kangge para pendaki ingkang taksih enggal. Gunung Sibayak punika dhuwuripun kirang langkung 2.094 meter saking nginggiling toya laut. Saking gunung Sibayak punika saged ketingal rentengan pemandangan Bukit Barisan ingkang ugi endah sanget.

Jalur daki[besut | besut sumber]

Menawi badhe ndhaki dhateng Gunung Sibayak punika saged medal kathah rute pendakian ingkang asring fipun liwati déning para pendaki, ing antawisipun inggih punika kados mekaten:[3]

  1. Jalur Sibayak I. Jalur daki punika dipun wiwiti saking dhasaring gunung punika, inggih désa Raja Berneh utawi Berna. Jalur daki punika ngliwati papan pemandian toya panas Lau Sidebuk- Debuk.
  2. Jalur Sibayak II. Jalur daki punika dipun wiwiti ugi saking ngandhap gunung, inggih punika saking désa Jaranguda. Desa punika jarakipun naung 3 km saking kitha Brastagi.
  3. Jalur 54. Jalur punika dipu wiwiti saking kawasan tongkoh (bakaran jagung) ingkang mapan wonten ing jalan raya Medan- Brastagi.

Jalur- jalur punika inggih jalur dhateng gerbang dhaki Gunung Sibayak. Saking tigang jalur kasebat, ingkang asring dipun pilih déning para pendaki, inggih punika jalur II, amargi dalan saha medanipun boten awrat saha gampil dipun liwati. Kangge dhateng jalur kasebat saged nitih angkot utawi bus tumuju dhateng Brastagi. Lajeng dipun terasaken dhateng désa Jaranguda kanthi mlampah utawi nitih angkot ugi. Dangunipun mlampah dhateng désa punika udakawis 20 dumugi 30 menit.

Gunung Sibayak ing Brastagi, Sumut

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] (dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  2. ^ a b c d [2] (dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  3. ^ [3] Mendaki Gunung Sibayak (dipunundhuh tanggal 13 Januari 2013)