Gunung Lokon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Lokon
Gunung Lokon.jpg
Elevasi {{{Elevasi}}}
Lokasi Sulawesi, Indonésia
Listing Ribu
Gunung Lokon nalika njeblug

Gunung Lokon inggih punika salah satunggaling gunung ing Indonésia, ingkang dumunung caket kaliyan kitha Tomohon, propinsi Sulawesi Utara.[1] Dhuwuripun Gunung Lokon inggih punika kirang langkung 1.580 m.[2]

Papan Dumunungipun[besut | besut sumber]

Pucukipun gunung Lokon mapan wonten ing jarak udakawis 5.300 meter ing sisih kilen radi lor saking kitha Tomohon, lan udakawis 6.700 meter ing sisih kilen radi kidul saking kitha kacamatanPineleng. Saking kutha krajan propinsi Manado jarakipun namung kirang langkung 20 kilometer ing sisih kilen radi kidulipun kitha.

Gunung Lokon ingkang mapan wonten ing kitha Tomohon, Propinsi Sulawesi Utara kanthi posisi geografis 1 drajat 21’30” Lintang Utara dan 124 drajat 47’30” Bujur Timur, kanthi pucukipun mapan wonten ing dhuwur 1.579 meter ing sak nginggiling toya laut. Pucukipun gunung Lokon tebihipun kirang langkung 5.300 meter wonten ing sisih kilen radi lor kitha Tomohon saha kirang langkung tebihipun 6.700 meter ing sisih kilen radi kidul saking kacamatan Pineleng, Kabupatèn Minahasa. Saking kitha Manado tabihipun namung udakawis 20 kilometer ing sisih wetan radi kidul.

Transportasi[besut | besut sumber]

Gunung Lokon dumunung wonten ing kitha TOmohon, kirang langkung 30 menit menawi liwat dalan darat saking itha Manado, Sulawesi Utara. Gunung Lokon taksih kalebet gunung geni ingkang taksih aktip ingkang gadhah dhuwur 1500- an meter saking sak nginggiling toya laut. Ingkang béda saking gunung lokon punika inggih saking wontenipun crater utawi kawah ingkang mapan boten wonten ing pucukipun gunung, ananging mapan wonten ing gigiring gunung sisih lor. Akses dhateng gunung lokon punika gampil sanget. Saking terminal Karombasan Manado namung kantun nitih bus jurusan Tomohan lan mandhap wonten ing laladan Kakaskasen. Utawi menawi badhe mandhap ing terminal Tomohon, saged dipun terasaken nitih mikrolet jurusan Kakaskasen. Saking jalur utama, gununung Lokon sampun saged ketingal kanthi cetha gunung Lokon kanthi ndherek mergi désa ngantos dumugi mergi purwakaning rute daki.[2] Jalur daki dhateng gunung Lokon punika inggih tilas aliran wlahar jaman gunung lokon njeblug kala rumiyin, kathah watu- watu ing sak pinggiring mergi. Dipun betahaken wekdal kirang langkung 11 jam supados saged dugi ing kawah lokon.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Gunung Lokon Meletus Lagi (dipunundhuh tanggal 1 November 2012)
  2. ^ a b Gunung Lokon (Dipunundhuh tanggal 1 November 2012) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet_3" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda