Watu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Watu granit

Watu iku sajinising material sing awujud saka mineral lan kapilah miturut komposisi mineral. Pamilahan iki digawé adhedhasar:

  1. kandhutan mineral, yaiku jinis-jinis mineral sing ana ing watu kasebut.
  2. tèkstur watu, yaiku ukuran lan wujud hablur-hablur mineral ing sajroning watu;
  3. struktur watu, yaiku susunan hablur mineral ing sajroning watu.
  4. proses dumadiné.

Watu-watu umumé dipérang miturut prosès dumadine, lan kanthi dipecah ing 3 (telung) kumpulan gedhé yaiku:

  1. batu igneus
  2. batu endhapan
  3. batu métamorfosis.

Watu igneus iku watu sing dumadi seka magma cair, watu endhapan liwat endhapan lan tekanan bahan tinamtu, lan batu métamorfosis liwat salah siji saka 2 (rong) cara sing kasebut mau sawisé salin rupa amarga suhu lan tekanan. Ing sawetara kasus-kasus nalika bahan organik ninggalaké tilas ing watu, dadiné fosil.

Kerak Bumi (klebu litosfer) lan mantèlé dumadi saka watu. Ing bangunan, watu biasané kanggo pondhasi sing dhuwur bangunané kurang saka 10 mèter. Watu uga kagunakaké ing candhi. Watu uga bisa kagunaake barang kerajianan kayata patung.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ seni dan budaya karya harry sulastianto, dkk.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Watu&oldid=815389"