Watu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Watu granit

Watu iku sajinising material kang awujud saka mineral lan kapilah miturut komposisi mineral. Pamilahan iki digawé dhedhasar:

  1. kandhutan mineral, ya iku jinis-jinis mineral kang ana ing watu mau.
  2. tèkstur watu, ya iku ukuran lan wujud hablur-hablur mineral ing sajeroning watu;
  3. struktur watu, ya iku susunan hablur mineral ing sajeroning watu.
  4. prosès dumadiné.

Watu-watu lumrahé dipérang miturut prosès dumadine, lan kanthi dipecah ing 3 (telung) kumpulan gedhé ya iku:

  1. batu igneus
  2. batu endhapan
  3. batu métamorfosis.

Watu igneus iku watu kang dumadi saka magma cair, watu endhapan liwat endhapan lan tekanan bahan tinamtu, lan batu métamorfosis liwat salah siji saka 2 (rong) cara kang mau mau sawisé salin rupa amarga suhu lan tekanan. Ing sawetara kasus-kasus nalika bahan organik ninggal tilas ing watu, dadiné fosil.

Kerak Bumi (kalebu litosfer) lan mantèlé dumadi saka watu. Ing yasan, watu racaké kanggo pondhasi kang dhuwur bangunané kurang saka 10 mèter. Watu uga kagunakaké ing candhi. Watu uga bisa kagunaake barang kerajianan kaya ta patung.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. seni dan budaya karya harry sulastianto, dkk.