Watu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Watu granit

Watu iku sajinising material sing awujud saka mineral lan kapilah miturut komposisi mineral. Pamilahan iki digawé adhedhasar:

  1. kandhutan mineral, ya iku jinis-jinis mineral sing ana ing watu mau.
  2. tèkstur watu, ya iku ukuran lan wujud hablur-hablur mineral ing sajeroning watu;
  3. struktur watu, ya iku susunan hablur mineral ing sajeroning watu.
  4. prosès dumadiné.

Watu-watu lumrahé dipérang miturut prosès dumadine, lan kanthi dipecah ing 3 (telung) kumpulan gedhé ya iku:

  1. batu igneus
  2. batu endhapan
  3. batu métamorfosis.

Watu igneus iku watu sing dumadi saka magma cair, watu endhapan liwat endhapan lan tekanan bahan tinamtu, lan batu métamorfosis liwat salah siji saka 2 (rong) cara sing mau mau sawisé salin rupa amarga suhu lan tekanan. Ing sawetara kasus-kasus nalika bahan organik ninggal tilas ing watu, dadiné fosil.

Kerak Bumi (kalebu litosfer) lan mantèlé dumadi saka watu. Ing yasan, watu racaké kanggo pondhasi sing dhuwur bangunané kurang saka 10 mèter. Watu uga kagunakaké ing candhi. Watu uga bisa kagunaake barang kerajianan kaya ta patung.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ seni dan budaya karya harry sulastianto, dkk.