Gunung Telaga Bodas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Telaga Bodas
Kawah Talagabodas punika arupa danau sulfur jenuh ingkang wiyar

Gunung telaga Bodas (ugi dipun serat Bodas) inggih punika stratovolcano lor saking Gunung Galunggung ingkang langkung aktif saha misuwur, ugi kalebet gunung berapi ingkang langkung sepuh wonten ing tlatah N-S rante gunung berapi Quartrnary Kilen saking Garut tren. Gunung Telaga Bodas misuwur kanthi Danau kawah ingkang werna-werni saha tlatah hydrothermally. Kawah gunung telaga Bodas ngewrat asam, belerang jenuh bentér danau ageng, sumber toya benter, kolam blethok saha fumarol ingkang wonten ing sakitar danau. Wonten ing taun 1913 saha 1921 Danau éwah warnanipun, saha ing taun 1927 wonten kamajengan aktivitas fumarol ingkang dipun amati sesarengan geyser- kadasta gas letusan ing danau. Gunung Telaga Bodas misuwur kanthi gunung ingkang ngewrat kathah racun (CO2, H2S) ingkang asring mejahaken kéwan-kéwan wonten ing lembah Pajagalan ing sisih NE saha dhateng kawah rikala bentéring bhumi tlatah kidhul Danau kawah.[1]

Kahanan umum tlatah[besut | besut sumber]

Dipun tetepaken minangka Cagar Alam adhedhasar Gb. Tanggal 12-3-1935 No.17 Stbl 104 kanthi wiyar 285 Ha. Wonten ing tanggal. 15-2-1978 adhedasar SK Menteri Pertanian No.98/Kpts/Um/2/1978 sebagai CA Telaga Bodas ingkang wiyaripun 23,75 Ha dipun ewahi statusipun dumados TWA, saengga wiyar Ca dados 261,15 Ha.[2] Panggenan: Sacara administratif tlatah punika kalebet Wewengkon Kecamatan Wanaraja Kabupaten Garut ingkang sebagéan kalebet Kabupaten Tasikmalaya.[2] Topografi : ngewrat gelombang kanthi sudut kemiringan antawis 30-70 % kanthi kainggilan 1.700 m dpl. Mangsa : miturut klasifikasinipun Schmidt saha Feguson kanthi type mangsa C kanthi dawahipun jawah rata – rata 2.473 mm / taun.[2]

Potensi Biotik ing Tlatah[besut | besut sumber]

Tanduran : Puspa ( Schima walichi ), Saninten ( Castanea argentea ), Pasang ( Quercus platycorpa ), Suagi ( Vaccinium varingifolium ), Manglid ( Magnolia sp ) lsp. Kéwan : Macan Kumbang ( Panthera pardus ), Kera bunthut dawa ( Macaca fascicularis ), Kidang ( Muntiacus muntjak ), Trenggiling ( Manis javanicus ), Tupai ( Callaciurus notatus ), Manuk Kadanca ( Ducula sp ), Manuk Walet ( Collocalia vulvonorum ) , Manuk Puyuh ( Tumix suscitator ), Manuk Saeran ( Discusrus macrocaspus , lsp.

Potensi Wisata[besut | besut sumber]

Wisata Kawasan Cagar Alam saha Taman Wisata Alam Telaga Bodas kagungan papan wisata ingkang nggigah daya tarik para pangunjung, inggih punika telaga ingkang toyanipun warni bethak radi ijem, sumber toya bentér, ugi kawah-kawah ingkang taksih aktif sarta pamandhangan alam ingkang éndah.[2] Kagiyatan wisata alam ingkang saged dipun lamapahi wonten ing Gunung Telaga Bodas inggih punika:

  • Lampahan kanthi nikmati kaéndahan alam.
  • Lintas alam (hiking saha tracking).
  • Siram toya bentér ingkang ngewrat belerang.
  • Poto utawi fotografi.

Aksesibilitas[besut | besut sumber]

CA/TWA Telaga Bodas saged dipun lampahi kanthi cara:

  • Garut - Wanaraja (± 25 Km) kanthi kahanan margi cekap sae, Wanaraja - lokasi (± 12 Km)
  • Sanésipun ugi wonten angkutan kutha Tasikmalaya - Malangbong - Cibatu - Wanaraja (± 56Km), Wanaraja - lokasi (± 12 Km) .[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Papan Gunung Telaga Bodas(dipun unduh 23 Nopember 2012)
  2. ^ a b c d e Wisata Gunung Telaga Bodas (dipun unduh 23 Nopember 2012)