Gunung Talang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Talang
Gunung Talang
Elevasi 2,597 m (8.520 ft) [1]
Dhaptar Ribu
Location
Lua error nèng Modul:Location_map larik 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia" nor "Template:Location map Indonésia" exists.
Pagunungan Bukit Barisan
Koordinat 0°58′42″S 100°40′46″E / 0.97833°S 100.67944°E / -0.97833; 100.67944Koordhinat: 0°58′42″S 100°40′46″E / 0.97833°S 100.67944°E / -0.97833; 100.67944
Geology
Tipe Stratovolcano
Umur Pleistosen
Larikan/sabuk Busur Sunda
Pungkasan njeblug 2007
Mount Talang.JPG

Gunung Talang (jeneng liyané Salasi utawa Sulasi) dumunung ing Kabupatèn Solok, Propinsi Sumatra Kulon, Indonésia; ya iku ing Nagari Batu Beras, 9 km saka Kutha Kayu Aro Kabupaten Solok, watara 40 km sisih wétan Padang. Gunung kanthi tipe strato vulkanis lan elevasi 2.597 m iki minangka salah siji saka enem gunung geni aktif ing Sumatra Kulon.

Ana papat kacamatan kang wargané mukim ing sikil gunung iki, ya iku Kacamatan Lembah Gumanti, Danau Kembar, Gunung Talang, lan Lembang Jaya. Cacahing padunung ing papat kacamatan iku watara 160.000 jiwa, utawa saprotelon saka cacahing padunung Kabupatèn Solok.

Gunung Talang wis tau njeblug ping papat, ya iku taun 1803, 1833, 1945, lan 1983.

Tanggal 11 April 2005, Gunung Talang njeblug manèh. Lidhu kang diterusaké anané swara gemuruh lan jeblugan kang ngetokaké awu vulkanik wis kadadéyan saora-orané ping 42. Ing Aia Batumbuak, tlatah paling cedhak saka sumber jeblugan, udan awu nganti tekan radius 5 km, déné kandelé awu ing dalan nganti 10 cm. Ing sisih kidul Gunung Talang kawangun kawah anyar kang ngetokaké keluk welirang lan udan awu vulkanik. Watara 27.000 padunung kudu dievakuasi saka wewengkon iku.

Referensi[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Talang". Global Volcanism Program. Dijupuk 2010-06-06. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Talang&oldid=1048094"