Gunung Talang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Talang
Mount Talang.JPG
Gunung Talang
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 2.597 m (8.52 ft) [1]
Pratélan Ribu
Koordhinat 0°58′42″S 100°40′46″E / 0.97833°S 100.67944°E / -0.97833; 100.67944
Géografi
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia" nor "Template:Location map Indonésia" exists.
Parent range Bukit Barisan
Géologi
Age of rock Pleistosen
Jinisé gunung Stratovolcano
Volcanic arc/belt Busur Sunda
Panjeblug pungkasan 2007
Mount Talang.JPG

Gunung Talang (jeneng liyané Salasi utawa Sulasi) dumunung ing Kabupatèn Solok, Provinsi Sumatra Kulon, Indonésia; ya iku ing Nagari Batu Beras, 9 km saka Kutha Kayu Aro Kabupatèn Solok, watara 40 km sisih wétan Padang. Gunung kanthi jinis strato vulkanis lan elevasi 2.597 m iki minangka salah siji saka enem gunung geni aktif ing Sumatra Kulon.

Ana papat kacamatan kang wargané mukim ing sikil gunung iki, ya iku Kacamatan Lembah Gumanti, Tlaga Kembar, Gunung Talang, lan Lembang Jaya. Cacahing sing ndunungi papat kacamatan iku watara 160.000 jiwa, utawa saprotelon saka cacahing sing ndunungi Kabupatèn Solok.

Gunung Talang wis tau njeblug ping papat, ya iku taun 1803, 1833, 1945, lan 1983.

Tanggal 11 April 2005, Gunung Talang njeblug manèh. Lidhu kang diterusaké anané swara gemuruh lan jeblugan kang ngetokaké awu vulkanik wis kadadéan saora-orané ping 42. Ing Aia Batumbuak, tlatah paling cedhak saka sumber jeblugan, udan awu nganti tekan radius 5 km, déné kandelé awu ing dalan nganti 10 cm. Ing sisih kidul Gunung Talang kawangun kawah anyar kang ngetokaké keluk welirang lan udan awu vulkanik. Watara 27.000 sing ndunungi kudu dievakuasi saka wewengkon iku.

Rujukan[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Talang". Global Volcanism Program. Dijupuk 2010-06-06.