Gunung Sindara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Kaelih saka Gunung Sindoro)
Jump to navigation Jump to search
Gunung Sindoro
Mt Sindoro view from Mt Sikunir.jpg
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 3,136 m (10,289 ft) [1]
Pratélan Ultra
Ribu
Géografi
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Location map Indonésia Java" nor "Template:Location map Location map Indonésia Java" exists.
Location Jawa Tengah, Indonésia
Géologi
Jinisé gunung Stratovolcano
Panjeblug pungkasan 1971
Panjatan
Rute gampang dhéwé Gubugklakah, Burna

Gunung Sindara asring kasebat Sundara utawa Sundara kalebu gunung geni aktif kang dumunung ing antarané Kabupatèn Temanggung lan Kabupatèn Wanasaba.[2] Yèn digambar, Gunung Sindara iku sesandingan karo Gunung Sumbing.[2] Pernahé ana ing sisih lor-kulon Temanggung lan sisih lor-wétan Wanasaba.[3]

Dhuwure Gunung Sindara kira – kira 3.155 m dpl, nanging ora luwih dhuwur saka Gunung Sumbing kira-kira 3. 340 mdpl.[3] Masarakat sakiteré asring nyebut Gunung Sindara lan Sumbing iku Gunung kembar.[3] Ana Uga kang nyebut Gunung SUSI utawa Sindara – Sumbing.[4]

Kaanan ing Gunung Sumbing lan Sindara ora béda karo pucuk Bogor, kang duwé sesawangan éndah lan hawa adhem.[3] Kaloroné uga duwé potensi kanggo laladan agrowisata, kaya ta kebon klèngkèng, mbako, vanilla lan kopi.[3] Awit saka iku, Dinas Perhubungan lan Pariwisata Kabupatèn Temanggung duwé niyat arep ngrembakaake Gunung Sindara lan Sumbing iki dadi laladan wisata terpadu.[3] Ora mung kaendahane waé sing bisa gawé gumun, nanging gunung Sindara uga nyimpen sapérangan barang purbakala tinggalan saka Agama Hindhu.[5] Kayata arca Ganesha, Lingga lan Yoni kang tinemu ing Dusun Liangan, Désa Purbosari, Kacamatan Ngadireja, Kabupatèn Temanggung.[5] Isih ana 25 barang purbakala liyané kaya ta pecahan grabah, pecahan kramik saka Dinasti Tang, sawijining arca kang duwé wujud manungsa kang durung bisa diidentifikasi, uga sapérangan piranti omah kaya ta cowèk, Uleg-uleg, lan piranti giling sing asring dienggo gawé jamu.[5]

Déné sing gawé béda Gunung Sindara karo Gunung – gunung liyané ya iku ing pucuk Gunung Sindara ana lapangan kang ambané padha karo 7 lapangan bal–balan.[4] Ing sisih wétan pucuk, uga ana kawah Sindara kang jerone nganti 30m.[4] Déné ing sisih lor lapangan ana watu gedhé kang aran Watu Geong.[4] Miturut carita watu iku kadadéan nalika Gunung Sindara njeblug.[4] Pawiyatan munggah Gunung Sindara bisa kawiwitan saka Désa Katekan, Kacamatan Ngadirejo, Kabupatèn Temanggung.[3] Kajaba iku, para pendaki uga bisa miwiti munggah saka Kledung lan Sigedang.[6] Panjenengan bakal ngliwati 7 pos pemberhentian saben 1,5 km.[4]

Nalika ngambah pos 1 nganti tekan pos 3, panjenengan bakal disuguhi sesawangan kebon kubis utawa mbako ing kiwa lan tengen dalan.[4] Ngancik pos 3, sesawangan kang disuguhake béda manèh.[4] Penjenengan bakal nemu alas Pinus kang wis naté kebakar kira – kira sekilo ambané.[4] Banjur panjenengan bakal nyawang sabana utawa padhang rumput ing pos 4 nganti tekan 5.[4] Ing pos 6, ana sesawangan éndah ya iku arupa watu kang wis mbeku ,minangka material vulkanik kang metu nalika Gunung Sindara njeblug.[4] Kadang kala uga mambu belerang ing sadalan-dalan.[4] Kira – kira 500m saka pucuk, panjenengan wis bisa nyawang lapangan kang amba.[4] Aja lali kanggo para pendaki nggawa jaket kandel, amarga antawise jam 3 tekan jam 7, panjenengan bakal ngrasakake hawa paling adhem ya iku 2 drajat celcius.[4] Akèh kasus kang mratelakake yèn para pendaki mau kelangan rasa pangrasane amarga hawane kang kliwat adhem.[4]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Sundoro". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2006-12-26. 
  2. ^ a b Wisatanesia (diunduh tanggal 26 maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g Situs Kab. Temanggung(diunduh tanggal 26 maret 2011)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o yuudi.webs.com (diunduh tanggal 26 maret 2011)
  5. ^ a b c kompas.com (diunduh tanggal 30 maret 2011)
  6. ^ visitdiengplateau.com (diunduh tanggal 27 maret 2011)