Gunung Dempo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Dempo
Èlevasi 3,173 metres (10,410 ft)

Gunung Dempo inggih salah satunggaling gunung ingkang dumunung ing Indonésia èstunipun ing watesaning provinsi Sumatra Selatan kaliyan provinsi [[Bengkulu. Dhuwuripun gunung Dempo inggih kirang langkung 3.159 meter dpl.

Gunung Dempo sesarengan kaliyan Gunung Marapi ing Pulo Sumatra, inggih kalebet pucuk paling inggil saking pegunungan Bukit Barisan ingkang mbentang ing tengahing Pulo Sumatra.[2] Gunung Dempo mlebet ing kawasan Kabupaten Pagar Alam. Kados namanipun Pagar Alam ingkang ateges pager alam, ingkang nyatanipun sadaya laladan punika dipunkiteri bukit saha gunung. Gunung Dempo misuwur gadhah jalur daki ingkang nantang kanthi lerengipun ingkang ngliyuk- iyuk ingkang damel gunung dempo dados kesenenganipun para pendaki.

Transportasi[besut | besut sumber]

Gunung Dempo mapan wonten ing distrik Pagar Alam, ingkang tebihipun kirang langkung 310 km ing sisih kulon saking kitha Palembang. Manawi badhé dumugi wonten ing gunung Dempo punika saged ngginakaken mobil ingkang nyewa utawi bis. Déné dangunipun ing margi dhateng Gunung Dempo saged ngantos 7 jam. Titik sepisan kanggé minggah gunung inggih saged saking pabrik pengolah teh PTPN III. Désa ingkang paling caket ing sakitering gunung ingkang saged dipundadosaken papan singgah nalika minggah gunung inggih punika kampung empat. Taksih dipunbetahaken mlampah malih tebihipun kirang langkung 15 kilometer saking pusat kitha Pagar Alam. Manawi badhé tindakan dhateng Gunung Dompu boten badhé bosen amargi ing sadangunipun margi kathah pemandangan tebing saha lembah lan kebun teh.

Daya Tarik[besut | besut sumber]

Kejawi alas pegunungan ingkang dados sajian gunung Dempo, ing laladan sakiteripun ugi wonten tilaran sujarah ingkang kathah kapanggih kados ta tilaran watu saha artefak, inggih punika kubur watu, ruang watu, arca- arca, watu tumpakan, dolmen, menhir, wonten ugi relief ingkang nggambaraken tiyang- tiyang ngangge sepatu nembé nggendhong nekara. Relief punika dipuntatah wonten ing rainipun sabongkah watu awujud gajah, ngantos umum dipunsebat watu gajah tilaran jaman kuno.[3] Kawasan Gunung Dempo inggih namung papan wisata ingkang dados daya tarik para wisatawan amargi namung wisata gunung punika ingkang wonten ing Sumtra Selatan. Ing laladan hutan tumuju dhateng pucukipun gunung Dempo wonten kali- kali alit ingkang toyanipun bening sanget. Para pendaki kathah ingkang ngunjuk toya punika nalika ngelak sak danunipun ndaki. Kangge ndaki gunung dempo kedah liwat margi ingkang alit lan namung sapetak ingkang kebak oyot- oyotipun wit-witan ageng ingkang mlintang ing tengah margi. Kahanan alasipun inggih kandel saha wening, saéngga sepisan- pisan saged mireng swantenipun manuk- manuk ingkang miber ing sakitering alas.[4]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Dempo". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2006-12-28. 
  2. ^ [1] (dipunundhuh tanggal 11 Januari 2013)
  3. ^ [2] Panorama Gunung Dempo (dipunundhuh tanggal 11 Januari 2013)
  4. ^ [3] Gunung Dempo (dipunundhuh tanggal 11 Januari 2013)