Montor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Mobil)

Montor utawa mobil (cekakan saka otomobil sing asalé saka basa Yunani autos (dhéwé) lan basa Latin movére (obah)) iku wahana rodha papat utawa luwih sing nggawa mesin dhéwé. Jinis montor kalebu bus, van, truk. Manawa montor iku diglindhingaké, mangka diarani nyopir utawa nyetir.

Sajarah[besut | besut sumber]

Replika Benz Motorwagen 1886.

Wahan tenaga uwab pisanan digawé nalika pungkasan abad kaping 18. Nicolas-Joseph Cugnot kanthi suksès ndhémonstrasikaké kendharaan mau nalika taun 1769. Kendharaan pisanan migunakaké tenaga mesin uwab, mungel paningkatan mesin uwab sing paling ditepungi, dikembangaké ing Birmingham, Inggris déning Lunar Society. Lan uga ing Birmingham montor tenaga bènsin pisanan digawé ing Karajan Manunggal nalika taun 1896 déning Frederick William Lanchester sing uga matènké rem cakram. Nalika taun 1890-an, etanol kanggo sumber tenaga ing Amérika Sarékat.

Pérangan utama[besut | besut sumber]

Pirsani uga[besut | besut sumber]