Van (Turki)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Van)
Jump to navigation Jump to search
Van
Geminte métropolitan
Van Fortress From Northwest.JPG
Hoşap Kalesi (Van, Türkiye).JPGAghtamar.jpg
Akhtamar Island on Lake Van with the Armenian Cathedral of the Holy Cross.jpgWan,Mizgefta Hezretî Omer.JPG
Sesawangan ing kutha Van.
Van is located in Turki
Van
Van
Koordhinat: 38°29′39″N 43°22′48″E / 38.49417°N 43.38000°E / 38.49417; 43.38000Koordhinat: 38°29′39″N 43°22′48″E / 38.49417°N 43.38000°E / 38.49417; 43.38000
Pamaréntahan
 • Mayor Bekir Kaya (DBP)
Laladan[1]
 • Dhistrik 1.938,14 km2 (74,832 sq mi)
Élevasi 1.730 m (5,680 ft)
Cacah warga (2012)[2]
 • Urban 370.190
 • Dhistrik 472.069
 • Dhistrik density 2.4/km2 (6.3/sq mi)

Van (Basa Turki: Van; Armèni: Վան; Basa Kurdhi: Wan‎; Turki Osmani: فان‎; Yunani Tengahan: Εύα, Eua) iku kutha ing sisih wétané Turki, ing Provinsi Van. Kutha iki dumunung ing gisiking Tlaga Van sisih wétan. Kutha iki nduwèni sajarah kang dawa minangka wewengkon urban kang gedhé. Kutha iki minangka kutha kang gedhé wiwit jaman milénium SM kang kawitan. Kutha iki awalé minangka kutha krajané karajan Urartu ing abad ka-9 SM, banjur dadi punjering karajan Vaspurakan saka Armènia. Ing jaman saiki, Van nduwé padunung kang akèh-akèhé wong Kurdhi, nanging uga ana wong Turki minangka minoritas.[3]

Ing taun 2010, gunggung cacah wongé Van kang resmi nyandhak angka 367.419 wong,[4] nanging akèh étungan kang metara yèn gunggungé luwih akèh, kaya ta étungan ing taun 1996 kang mratèlakaké yèn gunggung cacah wongé ana 500.000 wong.[5] Déne miturut walikutha sadurungé, Burhan Yenguncacah wongé isa ngancik 600.000 wong.[6] Dhistrik Sèntralé Van nyrambahi laladan kang ambané luwih saka 2.289 km2 (884 mil2).[7] Van nduwé jeneng kang luwih tuwa, ya iku Tushpa, jejuluké kutha iki nalika biyèn minangka kutha krajané Karajan Urartan.

Ing taun 1941, ana ana gempa kang gedhéné 5.9 Mw. Banjur ing 23 Oktober 2011, ana gempa kang luwih gedhé ya iku 7.2 Mw.[8] Ing 9 Novèmber 2011, gempa kang gedhéné 5.7 Mw njalari sawenèh yasa ambruk.

Iklim[besut | besut sumber]

Van nduwèni iklim kontinèntal kanthi mangsa salju kang adhem, lan mangsa panas kang anget lan garing. Udan biyasané nalika mangsa semi lan mangsa rontok. Miturut panggolonga iklim Köppen, Van nduwèni iklim kang kalebu subtipe mangsa panas kang panas lan garing (Köppen: Dsa) kanggoné iklim kontinèntal kang rada teles.

Climate data for Van (1960–2012)
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Cathetan paling dhuwur °C (°F) 12.6
(54.7)
14.3
(57.7)
22.7
(72.9)
27.2
(81)
28.3
(82.9)
33.2
(91.8)
37.5
(99.5)
35.7
(96.3)
35.0
(95)
27.0
(80.6)
20.1
(68.2)
15.5
(59.9)
37.5
(99.5)
Average high °C (°F) 1.9
(35.4)
2.6
(36.7)
6.6
(43.9)
12.8
(55)
18.3
(64.9)
23.7
(74.7)
27.9
(82.2)
28.0
(82.4)
23.9
(75)
17.1
(62.8)
10.0
(50)
4.4
(39.9)
14.77
(58.58)
Rerata per dina °C (°F) −3.4
(25.9)
−2.9
(26.8)
1.4
(34.5)
7.7
(45.9)
13.0
(55.4)
18.1
(64.6)
22.2
(72)
21.8
(71.2)
17.1
(62.8)
10.7
(51.3)
4.3
(39.7)
−0.8
(30.6)
9.1
(48.39)
Average low °C (°F) −7.6
(18.3)
−7.2
(19)
−2.7
(27.1)
2.8
(37)
7.1
(44.8)
10.9
(51.6)
14.7
(58.5)
14.7
(58.5)
10.8
(51.4)
5.7
(42.3)
0.3
(32.5)
−4.6
(23.7)
3.74
(38.72)
Cathetan paling asor °C (°F) −28.7
(−19.7)
−28.2
(−18.8)
−22.7
(−8.9)
−17.5
(0.5)
−1.5
(29.3)
−2.6
(27.3)
3.6
(38.5)
6.6
(43.9)
−0.1
(31.8)
−7.5
(18.5)
−18.6
(−1.5)
−21.3
(−6.3)
−28.7
(−19.7)
Average precipitation mm (inches) 32.4
(1.276)
32.8
(1.291)
46.4
(1.827)
56.0
(2.205)
47.7
(1.878)
18.4
(0.724)
5.3
(0.209)
3.4
(0.134)
14.6
(0.575)
42.5
(1.673)
48.4
(1.906)
37.7
(1.484)
385.6
(15.182)
Average precipitation days 9.9 10.1 12.0 12.7 11.4 5.5 2.1 1.4 2.3 8.5 9.0 9.8 94.7
Average snowy days 9 10 8 2 0 0 0 0 0 0 3 8 40
Average relative humidity (%) 78 77 77 72 67 59 57 53 54 65 74 78 67.6
Mean monthly sunshine hours 145.7 148.4 192.2 216 288.3 351 378.2 362.7 306 229.4 171 136.4 2.925,3
Source #1: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü [2]
Source #2: Weather2 [3]

Olah-olahan[besut | besut sumber]

Olah-olahan ing Van béda karo olah-olahan ing wewengkon liyané ing Turki kang akèh-akèhé olah-olahan tradhisional kaya kebap. Olah-olahan kang mirunggan saka Van ya iku sarapan kang ditata ana méja.

Méja sarapan ing Van.

Kucing Van[besut | besut sumber]

Kucing Van iki salah sawijiningjinis kucing kang asli saka kutha iki lan nduwé jeneng kang padha karo kutha iki. Kucing iki nduwèni werna mripat kang béda, lan werna wuluné putih.[9]

Wong kang kondhang[besut | besut sumber]

  • Mkrtich Avetisian, jurnalis saka Armènia lan uga bleger pulitik, salah siji kang ngeyasa organisasi Armenakan.
  • Mkrtich Khrimian, sawijining panganggit saka Armènia, pangarep relijiyus, lan dhèwèké uga Catholicos of All Armenians (1892–1907).
  • Bedros Kapamacıyan, walikutha Van saka Osmani-Armènia.
  • Vahram Alazan, sawijining juru gurit Armènia, panganggit, lan aktivis publik. Dhèwèké uga minangka First Secretary saka Writers Union of Armenia saka taun 1933 nganti 1936.
  • Arshile Gorky, sawijining juru lukis katurunan Amérika-Armènia kang mrebawani ing gagrag Abstrak Èksprèsionisme.
  • Panos Terlemezian, juru lukis, sawijining People's artist of Armenian SSR.
  • Aghasi Khanjian, pandhégané Armènia Sovyèt saka taun 1930 nganti 1936.
  • Vardan Ajemian, sawijining juru main lan uga sutradara téater saka Armènia, sawijining People's Artist of the USSR.
  • Gurgen Mahari, sawijining panganggit lan juru gurit saka Armènia.
  • Haig Patigian, juru reca katurunan Amérika-Armènia.
  • Armenakis Yekarian, aktivis pulitik saka Armènia.
  • Nairi Zarian, juru gurit lan panganggit saka Armènia Sovyèt.
  • Kegham Vanigian, aktivis pulitik saka Armènia.
  • Varazdat Harutyunyan, sujana lan arsitèk saka Armènia.
  • Ruhi Su, penyanyi rakyat lan aktivis pulitik.
  • Yeghishe Derderian saka Yèrusalèm, Patriark Armènia saka Yèrusalèm.
  • Ferit Melen, ahli pulitik lan prime minister ing Turki antaraning taun 1972 lan 1973.
  • Hüseyin Çelik, former minister lan deputy chairman saka JDP kang mréntah.
  • Sinan Çetin, sutradara filem, lair tanggal 1 Maret, 1953.

Gladri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Area of regions (including lakes), km²". Regional Statistics Database. Turkish Statistical Institute. 2002. Dijupuk 2013-03-05. 
  2. ^ "Population of province/district centers and towns/villages by districts - 2012". Address Based Population Registration System (ABPRS) Database. Turkish Statistical Institute. Dijupuk 2013-02-27. 
  3. ^ Özoğlu, Hakan (May 1996). "State–Tribe Relations: Kurdish Tribalism in the 16th-and 17th-Century Ottoman Empire". British Journal of Middle Eastern Studies (Taylor & Francis) 23 (1): 5–27. (kudu langganan (help)). 
  4. ^ [1]
  5. ^ David McDowall, "Modern History of the Kurds," I.B. Tauris, 1996, pg 440
  6. ^ TESEV. "An Assessment of the Van Action Plan for the Internally Displaced" Accessed at http://www.tesev.org.tr/UD_OBJS/PDF/DEMP/TESEV_VanActionPlanReport.pdf.
  7. ^ http://www.sanalda1numara.net/dogu-anadolu-bolgesi/166142-van-ili-tarihcesi-yuzolcumu-nufus-ve-sosyal-yapi-ilceleri.html Van Central district (sanalda1numara.net)
  8. ^ "Report: Death toll rises to 217 after massive earthquake in Turkey". CNN. 2011-10-24. Dijupuk 2011-10-24. 
  9. ^ "Characteristics". Turkish Van Cat Club. Dijupuk 15 July 2012. 

Kapustakan[besut | besut sumber]

Hovannisian, Richard G., ed. (2000),  Armenian Van/Vaspurakan , Historic Armenian Cities and Provinces , Costa Mesa, California: Mazda Publishers , OCLC 44774992 

Pranala njaba[besut | besut sumber]