Basa Kurdhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Kurdhi
Kurdî / کوردی
Kurdish Language.png
Asal Turki, Irak, Iran, Suriah, Arménia, Azerbaijan, Géorgia
Laladan Kurdistan, Anatolia, Khorasan
Ètnis Wong Kurdhi
Panyatur asli
C. 20–30 yuta (2000–2010 est.)[1]
Dhialèk
Basa Kurdhi Lor (Kurmanji)
Sing digunakaké:
Aksara Hawar (Latin script; akèh-akèhé digunakaké ana Turki lan Suriah)
Aksara Sorani
(Perso-Arabic script; akèh-akèhé digunakaké ana Irak lan Iran)
Not used:
Aksara Kiril (biyèn Uni Soviyèt)
Kodhe basa
ISO 639-1 ku
ISO 639-2 kur
ISO 639-3 kursandi inklusif
sandi tunggal:
ckb – Basa Kurdhi Tengah
kmr – Basa Kurdhi Lor
sdh – Basa Kurdhi Kidul
Glottolog kurd1259[2]
Linguasphere 58-AAA-a (North Kurdish incl. Kurmanji & Kurmanjiki) + 58-AAA-b (Central Kurdish incl. Dimli/Zaza & Gurani) + 58-AAA-c (South Kurdish incl. Kurdi)

Basa Kurdhi (کوردی, Kurdî) ya iku sawijining kontinum saka basa Irania Lor-Kulon sing dituturaké déning wong-wong Kurdhi ing Asia Kulon. Basa Kurdhi nduwé wujud dhialèk cacah telu, ya iku Basa Kurdhi Lor (Kurmanji), Basa Kurdhi Tengah (Sorani), lan Basa Kurdhi Kidul (Pehlewani). Ana sawijining kelompok basa ajeneng Zaza-Gorani, sing uga dituturake déning sawenèh wong Kurdhi, nanging miturut ngèlmu linguistik, dudu Basa Kurdhi.[3][4][5][6] Sing paling anyar (wiwit saka taun 2009) kajian metara yèn cacahé panutur asli Basa Kurdhi antara 20-30 yuta.[7] Mayoritas wong-wong Kurdhi nganggo Kurmanji yèn celathu.[8][9]

Karya-karya sastra abasa Kurdhi akèh-akèhé awujud geguritan nganti wiwitané abad 20, nalika karya-karya sastra sing umum wiwit ngrembaka. Tekan saiki, ana rong dhialèk tulis Basa Kurdhi sing baku, ya iku Kurmanji ing pérangan lor wewengkon geografisé Kurdhistan, lan Sorani ing pérangan wétan lan kidul sing luwih adoh. Wujud bakuné Sorani saka Basa Kurdhi tengah, minangka salah sawijining basa resmi ing Irak, bebarengan karo Basa Arab. Ing suwalapatra pulitik, amung dirujuk minangka Basa Kurdhi[10][11]

References[besut | besut sumber]

  1. ^ Only very rough estimates are possible. SIL Ethnologue gives estimates, broken down by dialect group, totalling 31 million, but with the caveat of "Very provisional figures for Northern Kurdish speaker population". Ethnologue estimates for dialect groups: Northern: 20.2M (undated; 15M in Turkey for 2009), Central: 6.75M (2009), Southern: 3M (2000), Laki: 1M (2000). The Swedish Nationalencyklopedin listed Kurdish in its "Världens 100 största språk 2007" (The World's 100 Largest Languages in 2007), citing an estimate of 20.6 million native speakers.
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Basa Kurdhi". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. ^ Kaya, Mehmet.
  4. ^ http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/Dargin_-_Working_Paper_-_FINAL.pdf
  5. ^ "Languages of the Middle East". Diarsip saka sing asli ing 18 January 2012. Dijupuk 23 December 2011. 
  6. ^ A Modern History of the Kurds: Third Edition - David McDowall - Google Books. Books.google.com. 2004-05-14. Dijupuk 2012-12-18. 
  7. ^ Demographic data is unreliable especially in Turkey, where the largest number of Kurds reside, as Turkey has not permitted gathering ethnic or linguistic census data since 1965; estimates of ethnic Kurds in Turkey range from 10% to 25%, or 8 to 20 million people.
  8. ^ "Kurmanji". Dijupuk 24 February 2016. 
  9. ^ "Kurmanji Kurdish" (PDF). Dijupuk 24 February 2016. 
  10. ^ Allison, Christine.
  11. ^ "Kurdish language issue and a divisive approach - Kurdish Academy of Language".