Basa Kurdhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Basa Kurdhi (کوردی, Kurdî) ya iku sawijining kontinum saka basa Irania Lor-Kulon sing dituturaké dening wong-wong Kurdhi ing Asia Kulon. Basa Kurdhi nduwé wujud dhialèk cacah telu, ya iku Basa Kurdhi Lor (Kurmanji), Basa Kurdhi Tengah (Sorani), lan Basa Kurdhi Kidul (Pehlewani). Ana sawijining kelompok basa ajeneng Zaza-Gorani, sing uga dituturake dening sawenèh wong Kurdhi, nanging miturut ngèlmu linguistik, dudu Basa Kurdhi.[1][2][3][4] Sing paling anyar (wiwit saka taun 2009) kajian metara yèn cacahé panutur asli Basa Kurdhi antara 20-30 yuta.[5] Mayoritas wong-wong Kurdhi nganggo Kurmanji yèn celathu.[6][7]

Karya-karya sastra abasa Kurdhi akèh-akèhé awujud geguritan nganti wiwitané abad 20, nalika karya-karya sastra sing umum wiwit ngrembaka. Tekan saiki, ana rong dhialèk tulis Basa Kurdhi sing baku, ya iku Kurmanji ing pérangan lor wewengkon geografisé Kurdhistan, lan Sorani ing pérangan wétan lan kidul sing luwih adoh. Wujud bakuné Sorani saka Basa Kurdhi tengah, minangka salah sawijining basa resmi ing Irak, bebarengan karo Basa Arab. Ing suwalapatra pulitik, amung dirujuk minangka Basa Kurdhi[8][9]

References[besut | besut sumber]

  1. ^ Kaya, Mehmet.
  2. ^ http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/Dargin_-_Working_Paper_-_FINAL.pdf
  3. ^ "Languages of the Middle East". Diarsip saka sing asli ing 18 January 2012. Dijupuk 23 December 2011. 
  4. ^ A Modern History of the Kurds: Third Edition - David McDowall - Google Books. Books.google.com. 2004-05-14. Dijupuk 2012-12-18. 
  5. ^ Demographic data is unreliable especially in Turkey, where the largest number of Kurds reside, as Turkey has not permitted gathering ethnic or linguistic census data since 1965; estimates of ethnic Kurds in Turkey range from 10% to 25%, or 8 to 20 million people.
  6. ^ "Kurmanji". Dijupuk 24 February 2016. 
  7. ^ "Kurmanji Kurdish" (PDF). Dijupuk 24 February 2016. 
  8. ^ Allison, Christine.
  9. ^ "Kurdish language issue and a divisive approach - Kurdish Academy of Language".