Basa Kurdhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Infobox Language/IPA notice
Basa Kurdhi
Kurdî / کوردی
Kurdish Language.png
Dituturaké ing Turki, Irak, Iran, Suriah, Arménia, Azerbaijan, Géorgia
Wilayah Kurdistan, Anatolia, Khorasan
Gunggung panutur C. 20–30 yuta
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Sing digunakaké:
Aksara Hawar (Latin script; akèh-akèhé digunakaké ana Turki lan Suriah)
Aksara Sorani
(Perso-Arabic script; akèh-akèhé digunakaké ana Irak lan Iran)
Not used:
Aksara Kiril (biyèn Uni Soviyèt)
Kodhe basa
ISO 639-1 ku
ISO 639-2 kur
ISO 639-3 variously:
ckb – Basa Kurdhi Tengah
kmr – Basa Kurdhi Lor
sdh – Basa Kurdhi Kidul

Basa Kurdhi (کوردی, Kurdî) ya iku siji kontinum saka basa Irania Lor-Kulon kang dituturaké déning wong-wong Kurdhi ing Asia Kulon. Basa Kurdhi nduwé dhialèk cacah telu, ya iku basa Kurdhi Lor (Kurmanji), basa Kurdhi Tengah (Sorani), lan basa Kurdhi Kidul (Pehlewani). Ana siji golongan basa aran Zaza-Gorani kang uga dituturake déning sawatara wong Kurdhi, nanging miturut ngèlmu linguistik ora kalebu basa Kurdhi.[1][2][3][4] Kang anyar dhéwé (wiwit taun 2009), panaliti miyak yèn cacahé panutur asli basa Kurdhi watara 20-30 yuta.[5] Pérangan gedhéning wong Kurdhi nganggo Kurmanji yèn celathon.[6][7]

Karya-karya sastra basa Kurdhi akèh-akèhé wujud geguritan nganti kawiwitan abad 20 nalika karya-karya sastra liyané wiwit ngrembaka. Sapréné, ana rong dhialèk basa Kurdhi tulisan kang baku, ya iku Kurmanji ing pérangan lor wewengkon Kurdhistan, lan Sorani ing pérangan wétan lan kidul. Basa Kurdhi Sorani, minangka salah siji basa resmi ing Irak bebarengan karo basa Arab, ing layang pulitik mung kaaran basa Kurdhi[8][9]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Kaya, Mehmet.
  2. http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/Dargin_-_Working_Paper_-_FINAL.pdf
  3. "Languages of the Middle East". Diarsip saka sing asli ing 18 January 2012. Dibukak ing 23 December 2011. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  4. A Modern History of the Kurds: Third Edition - David McDowall - Google Books. Books.google.com. 2004-05-14. Dibukak ing 2012-12-18.
  5. Demographic data is unreliable especially in Turkey, where the largest number of Kurds reside, as Turkey has not permitted gathering ethnic or linguistic census data since 1965; estimates of ethnic Kurds in Turkey range from 10% to 25%, or 8 to 20 million people.
  6. "Kurmanji". Dibukak ing 24 February 2016.
  7. "Kurmanji Kurdish" (PDF). Dibukak ing 24 February 2016.
  8. Allison, Christine.
  9. "Kurdish language issue and a divisive approach - Kurdish Academy of Language".