Rodha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Rodha mobil

Rodha ya iku barang kang bentuké bunder lan duwé ruji (ana uga sawetara rodha sing tanpa ruji).[1] Rodha ngasilaké obahan kanthi gesekan cilik kanthi cara muter. Rodha akèh kanggo transportasi.[1] Istilah roda uga tinemu ing barang-barang kang bentuké lingkaran liyané, saliyané bentuké lingkaran lan bisa muter kaya ta kincir air.[1] Rodha kang sepisanan digawé ing Mésopotamia Kuno, nalika iku rodha dianggo tembikar ing taun 3000 SM.[1] Ana uga kang nemoké yèn rodha iku digawé ing Cina nalika taun 2000 SM.[1] Roda duwé ukuran lan bahan kang béda-béda. Gedhé ciliké rodha iki miturut gunané.[1] Rodha kanggo sepedha béda karo rodha kang kanggo montor.[1]

Rodha kreta Pirngon[besut | besut sumber]

Arkeolog kang jenengé Ron Wyatt ing akir taun 1988 nemu rodha kreta tempur kuna ing dhasar Laut Merah.[2] Rodha iki dianggep rodha kreta tempur Pirngon kang ambles ing segara nalika kanggo ngajak Musa karo para wadyabalaé nalika metu saka Mesir.[2] Saliyané nemu rodha kreta tempur kang ditarik nganggo jaran.[2] Wyatt karo anak buahé uga nemu balung-balung manungsa lan balung jaran ing panggonan kang padha.[2] Asil kang tinemu iki banjur diséléhaké ing musiyum kang dinduwèni Wyatt.[2] Balung-balung iki dianggep balung-balung utawa kerangka wadya Pirngon kang ambles ing Laut Merah.[2]

Balung lan rodha kang tinemu iki banjur diuji ing Stockhlom University.[2] Ing kéné dingerténi yèn balung iki kasusun saka struktur lan zat-zat saka balung kang umuré wis 3500 taun kapungkur.[2] Lan miturut sajarah kadadéan Pirngon kang ngajak Musa lan anak buahé iku kadadéan ing wektu kang padha.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g lintasberita.com(dipunundhuh tanggal 13 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i erabaru.net(dipunudhuh tanggal 13 Juni 2011)