Montor

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Montor utawa mobil (cekakan saka otomobil sing asalé saka basa Yunani autos (dhéwé) lan basa Latin movére (obah)) iku wahana rodha papat utawa luwih sing nggawa mesin dhéwé. Jinis montor klebu bus, van, truk. Menawa montor iku diglindhingaké, mangka diarani nyopir utawa nyetir.

Sajarah[besut | besut sumber]

Replika Benz Motorwagen 1886.

Wahan tenaga uwab pisanan digawé nalika pungkasan abad kaping 18. Nicolas-Joseph Cugnot kanthi suksès ndhémonstrasikaké kendharaan mau nalika taun 1769. Kendharaan pisanan migunakaké tenaga mesin uwab, mungel paningkatan mesin uap sing paling ditepungi, dikembangaké ing Birmingham, Inggris déning Lunar Society. Lan uga ing Birmingham montor tenaga bensin pisanan digawé ing Britania nalika taun 1896 déning Frederick William Lanchester sing uga matènké rem cakram. Nalika taun 1890-an, etanol dipigunakaké minangka sumber tenaga ing Amérika Sarékat.


Pérangan utama[besut | besut sumber]

Pirsani uga[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Montor&oldid=928195"