Birmingham

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Birmingham

Birmingham inggih punika salah satunggiling kutha lan dhistrik metropolitan ingkang papanipun manggèn wonten ing West Midlands, Inggris. Birmingham inggih punika kutha ingkang paling ageng nomer kalih wonten ing Britania Raya kanthi cacahipun penduduk kirang langkung 1.001.200 (taun 2005).[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Birmingham kawiwitan kanthi kutha alit ing taun 1166. Kathah sanget indhustri ingkang ngrembaka ing Birmingham nalika abad 18 kaliyan abad 19. Kalebet pendamelan gaman kaliyan dhedhaharan. Ratu Victoria maringi status kutha kanggé Birmingham ing taun 1889. Kutha Birmingham dados kutha ingkang ndhèrèk utawi wonten gegayutanipun kaliyan Perang Dunia I lan Perang Dunia II. Punika andadosaken indhustri ingkang wonten ing brimingham susut.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Birmingham City Council inggih punika otoritas lokal ingkang paling ageng ing Éropah 64 kanthi 120 anggota dewang ingkang makili 40 kalurahan. 65 kantor pusatipun manggèn wonten ing Gedung Dewan ing Victoria Square. Dewan sapunika amakili mayoritas parté Buruh lang dipunpandegani kaliyan Sir Albert Bore, ngganteni koalisi Konservatif utawi Liberal saderengipun. Inggih punika Dhémokrat nalika Pemilu 2012 wulan Mèi.

Sedoso Birmingham pamilihan parlemen dipunwakili satunggal Konservatif ing House Of Commons, inggih punika Liberal Dhémokrat satunggal kaliyan wolu anggota parlemen Buruh. Wonten ing parlemen Éropah kutha kalebet saperanganipun Konstituensi West Midlands Parlemen Éropah ingkang milih enem Anggota Parlemen Éropah.

Rumiyin Birmingham punika kalebet saperanganipun Warwickshire, nanging dipunjembaraken ing abad 19 kaliyan abad 20.

Géografi[besut | besut sumber]

Birmingham papanipun manggèn ing pusat tlatah Midlands sisih kilenipun Inggris ing Dataran tinggi Birmingham. Area tanah ingkang saged dipunwastani inggil inggih punika antawisipun 500 dumugi 1000 kaki utawi (150-300m) diatas lumah laut kaliyan diliwati milining lèpèn Severn kaliyan lèpèn Trent. Ing sisih kilenipun wonten pagunungan Lickey, Clent, kaliyan Walton ingkang inggile langkung saking 1033 kaki. Kajawi punika Birmingham ugi dupunlewati lèpèn-lèpèn alit kados ta Cole lan Rea.

Iklim[besut | besut sumber]

Iklim wonten ing Birmingham inggih punika iklim sedang, suhu maksimum rata-ratanipun ing mangsa panas inggih punika wulan juli kinten-kinten 21,5 C (70,7 °F) °; manawi ing mangsa dingin inggih punika wulan Januari kinten-kinten 6,5 °C (43,7 °F). Cuaca ekstrim jarang kadadosan ing Birmingham, nanging naté ngalami tornado wonten ing wulan Juli 2005 ing sisih kidul kutha. Bencana punika ngrusak griya, lan pakaryan ing tlatah wau. Wonten ing tanggal 14 Januari 1982 naté ngalami malam ingkang paling atis, inggih punika suhu turun ngantos-20,8 °C (-5,4 °F) punika manggèn ing Birmingham Airport, nanging ing Edgbaston namung-12,9 °C (8.8 °F). Kajawi mangsa panas kaliyan mangsa adem, ing Birmingham ugi wonten mangsa salju.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Bisnis Birmingham inggih punika the city's inward investment programme, ingkang dipunoperasekaken kaliyan Pemasaran Birmingham, Kemitraan Pemasaran Publik utawi swasta. Program punika gadhah ancas supados saged damel ngrembakanipun Birmingham kanthi cara manfataken menapa ingkang wonten ing salebeting kutha, pendhidhikan, papan-papan pariwisata ingkang menarik, program punika dipunrembakakaken supados saged nyambut tamu utawi pendatang énggal ingkang dhateng kutha Birmingham.[1]

Museum[besut | besut sumber]

Birmingham Museum kaliyan Art Gallery

Birmingham gadhah kalih musiyum ageng. Inggih punika Birmingham Mesum kaliyan Art Gallery.

Tokoh Misuwur[besut | besut sumber]

  • Black Sabbath, grup rock
  • Judas Priest, grup rock
  • Bill Oddie, aktor
  • Ozzy Osbourne, penyanyi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b [1](dipunundhuh tanggal 26 Oktober 2012) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet 1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda