Karajan Manunggal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Britania Raya)
Gendéra mawa palang lan saltir abang, putih, lan biru Lambang nagara ngemu tamèng lan mustaka ing tengah kapit singa lan flanked by lion and jaran asungu
Gendéra Lambang Radya[nb 1]
Antem: "God Save the Queen"[nb 2]
Two islands to the north-west of continental Europe. Highlighted are the larger island and the north-eastern fifth of the smaller island to the west.
Pernah  Karajan Manunggal  (ijo peteng)

– ing Éropah  (ijo & klawu peteng)
– ing Uni Éropah  (ijo)

Kutha krajan
lan paling gedhé
London
51°30′N 0°7′W / 51.500°N 0.117°W / 51.500; -0.117
Basa resmi
lan basa nasional
Inggris
Basa enggonan
diakoni[nb 3]
Golongan ètnik (2011)
Dhémonim
Papréntahan Monarki konstitusional parlemènter manunggal
 •  Monarki Elizabeth II
 •  Wasir Theresa May
Bebadan pranatan Parlemèn
 •  Paheman luhur Paheman Priyagung
 •  Paheman asor Paheman Rakyat
Adeg
 •  Ukum ing Aturan Wales 1535 lan 1542 
 •  Ékatwa Mustaka kabawah James, Ratuning Skot 24 Maret 1603 
 •  Aturan Ékatwa Inggris lan Skotlan 1 Mèi 1707 
 •  Aturan Ékatwa Britania Agung lan Irlan 1 Januari 1801 
 •  Aturan Konstitusi Nagara Bébas Irlan 5 Dhésèmber 1922 
Laladan
 •  Gunggung 242.495 km2[3] (ka-78)
93.628 sq mi
 •  Banyu (%) 1,34
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2016 65.110.000[4] (ka-22)
 •  Cacah sirah 2011 63.181.775[5] (ka-22)
 •  Karapetan 255,6/km2 (ka-51)
661.9/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2015
 •  Gunggung $2,679 trilyun (ka-9)
 •  Per kapita $41.159[6] (ka-25)
GDP  (nominal) Rantaman 2015
 •  Gunggung $2,849 trilyun (ka-5)
 •  Per kapita $43.771[6] (ka-13)
Gini (2014) positive decrease 31.6[7]
sedhengan · ka-33
HDI (2014) Increase 0.907[8]
dhuwur banget · ka-14
Valuta Pound sterling[nb 4] (GBP; £)
Zona wektu GMT[nb 5] (UTC​)
 •  Mangsa Panas (DST) BST (UTC+1)
Format tanggal DD/WW/TTTT (AD)
Nyetir ing kiwa
Kodhé bèl +44[nb 6]
TLD Internèt .uk[nb 7]

Karajan Manunggal utawa pepaké Karajan Manunggal Britania Agung lan Irlandia Lor (Inggris: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) iku nagara ing bawana Éropah. Padunungé cacahé kira-kira ana 56 yuta. Kutha krajané iku London. Nagara iki kerep diarani Inggris, nanging sajatiné aran iki kurang cocog amerga Inggris iku nagara bagéan utawa diarani Home Nation ing basa Inggris.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Britania Agung dipérang dadi papat nagara:

Jeneng Britania Agung jroning basa laladan[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Varian saka lambang radya sing dianggo ing wewengkon Skotlan: [klik saperlu ndeleng gambar].
  2. ^ Ora ana vèrsi sing kolmak ngenani antem nasional awit tembung-tembungé wis dadi adat pakulinan; namung tembang sing kapisan sing adaté dinyanyèkaké.[1] Ora ana ukum sing ngesahaké yèn "God Save the Queen" iku antem resmi. Sajeroning adat Inggris, ukum mangkono ora perlu; bayawara lan panganggo wis cukup ndadèkaké iku antem nasional. "God Save the Queen" uga minangka antem radya ing sawenèh Buwana Kasaraharjan.
  3. ^ Sajeroning Partisara Éropah tumrap Basa Enggonan lan Minoritas wetoning Paheman Éropah, basa Skot, Skot Ulster, Kemraig, Kernuwek, Galig, lan Gélige iku resmi diakoni minangka basa enggonan utawa basa minoritas déning pamaréntah Britania saperlu minangkani partisara iku.[2] Waca uga Basa ing Karajan Manunggal.
  4. ^ Sawenèh nagara serahan, jajahan Mustaka, lan Wewengkon Sabrang Britania ngetokaké dhuwit kertas lan valuta sterling dhéwé, utawa nganggo valuta nagara liya. Wacaa Pratélaning valuta Britis kanggo katerangan luwih
  5. ^ Iki ora kalebu sawenèh jajahan Karajan Manunggal. Wacaa Wektu ing Karajan Manunggal
  6. ^ Ora kapétung akèh-akèhé jajahan sabrang
  7. ^ Dhomain .eu uga dianggo awit iki dianggo barengan nagara-nagara anggota Uni Éropah. TLD liya uga dianggo kanthi enggonan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "National Anthem". Official web site of the British Royal Family. Dijupuk 4 June 2016. 
  2. ^ "List of declarations made with respect to treaty No. 148". Council of Europe. Dijupuk 12 December 2013. 
  3. ^ "Demographic Yearbook – Table 3: Population by sex, rate of population increase, surface area and density" (PDF). United Nations Statistics Division. 2012. Dijupuk 9 August 2015. 
  4. ^ "Population estimates - Office for National Statistics U.K.". www.ons.gov.uk. 
  5. ^ "2011 UK censuses". Office for National Statistics. Dijupuk 17 December 2012. 
  6. ^ a b "Report for Selected Countries and Subjects". World Economic Outlook Database. International Monetary Fund. April 2016. Dijupuk 15 April 2016. 
  7. ^ "Gini coefficient of equivalised disposable income (source: SILC)". Eurostat Data Explorer. Dijupuk 11 November 2015. 
  8. ^ "2015 Human Development Report" (PDF). 14 December 2015. Dijupuk 14 December 2015.