Rea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Rea (Basa Yunani : Ῥέα, Rhéa) wonten ing mitologi Yunani menika sedhèrèk sarta garwanipun Kronos. Saking hubunganipun kalihan Kronos, Rea kagungan laré-laré ingkang samangké badhé dados panguwasa Olimpus, laré-laré kasebut inggih menika Demeter, Hades, Hestia, Poseidon, Hera, lan Zeus. Rea sesarengan kalihan Kronos dados pemimpinipun para Titan [1].

Kanggé Homer, Rea menika ibunipun para dewa, sanajan sanès ibu kanggé alam semesta kados Kibele. Miturut legenda Rea menika nylametaken Zeus ingkang nembé wiyos kanthi cara mbeta Zeus dhateng Pulo Kreta kanthi ancas supados boten dipunpangan déning Kronos kados kakang-kakangipun. Kronos menika mangsa laré-larénipun piyambak amargi Kronos ajrih kalihan ramalan ingkang ngandharaken bilih kuasaning Kronos badhé dipunandhapaken déning turunanipun piyambak kados Kronos ngrebut kekuwasaan saking bapakipun inggih menika Uranus [2]. Rea menika pitados bilih Zeus dipunurus déning para pendhèrèkipun ing mriku. Para pendhèrèkipun menika ingkang njagi Zeus lan ngawontenaken upacara-upacara panyembahan.

Versi sanès[sunting | sunting sumber]

  1. Zeus dipunurus déning Gaia dumugi ageng.
  2. Zeus menika dipunpiara déning manungsa setengah menda kanthi nama Amalthea sesarengan kalihan muridipun Krouretes damel swantun-swantun lan mbengok supados nutupi swantun tangisan bayi kanthi ancas supados Kronos boten mireng.
  3. Zeus dipunpiara déning satunggaling dewi kanthi nama Adamanthea ingkang paring toya susu menda. Amargi Kronos menika nguwasani sedaya dharatan, segara, lan swarga sampun ngulu sedaya putri saking Rea. Adamanthea lajeng mbeta Zeus lajeng dipunmapanaken gumantung ing wit supados Zeus boten kénging dharatan, segara lan langit [1].

Simbol[sunting | sunting sumber]

Rea menika dipunsimbolaken minangka bulan. Wonten ing mitologi Romawi simbolipun menika Lunar. Simbol sanèsipun menika kéwan banyak (angsa) minangka lambang kalembutan. Rea ugi kalihan kalih singa ingkang narik kretanipun [1].

Tegesing tembung[sunting | sunting sumber]

Kathah pakar etimologi ingkang sarujuk bilih tembung Rhéa ('Ρέα) menika turunan saking tembung έρα "daratan". Pamanggih sanèsipun menika nama Rhéa gadhah gegayutan kalihan tembung delima, ῥόα, utawi ῥοιά satunggaling jinis woh-wohan wonten ing Yunani. Nama Rhea menika ugi kaginakaken kanggé nama salah satunggaling bulan saking planet Saturnus [1].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1], (id) Mitologi Yunani part 2 (dipunakses tanggal 25 Januari 2013).
  2. ^ [2], (id) Sejarah Dewa Zeus dalam mitologi Yunani (dipunakses tanggal 25 Januari 2013).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rea&oldid=836014"