Kronos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kronos
Cronos armé de la faucille (harpè) contre son père et divers médaillons pierre gravée crop.jpg
Pemimpin para Titan
Simbul Sabit
Pasangan Rea
Wong tuwa Uranus dan Gaia
Sedulur Rea, Okeanos, Hiperion, Theia, Koios, Foibe, Iapetos, Krios, Mnemosine, Tethis, Themis
Anak Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Hestia, Demeter, Khiron
Padanan jroning mitologi Romawi Saturnus

Kronos (basa Yunani: Κρόνος, Krónos) ya iku sawijining Titan ana ing mitologi Yunani.[1] Dhèwèké iku pemimpin kang paling enom ing antarané Titan generasi pisanan.[1] Kronos ya iku putra saka Uranus (langit) lan Gaia (bumi).[1] Kronos ngalahake bapake kang menehi prentah donya ana ing Zaman Emas nganti tekan dheweke dikudeta déning anake dhewe.[1] Dhèwèké banjur dikurung ana ing Tartaros.[1] Kronos biasane digambarke karo sabit, kang digunakake nalika dhèwèké ngalahaké bapaké, Uranua.[2] Ana ing kutha Athena, nalika tanggal 12 ing sasi Hekatombaion, dianakake sawijining festival kanggo Kronos kang dijenengi Kronia.[2] Festival iki mujudake panenan, lan ana indikasine yen Kronos dianggep dadi dewa pelindhung panen.[2] Iki diduga merga asosiasine karo jaman Emas.[2] Ana ing mitologi Romawi, Kronos dikenal kanthi jeneng dewa Saturnus.[2]

Ing mitologi[besut | besut sumber]

Kronos mengebiri Uranus, lukisan karya Giorgio Vasari.

Ing mitos kuna, kaya kang wis kacathet ana ing Theogonia karya Hesiodos, Uranus ngurung para Kiklops lan Hekatonkhire (bocah-bocah Gaia) ing Tartaros.[2] Gaia ngamuk amarga kelakuane bojone.[2] Gaia terus gawé arit watu lan ngumpulke para Titan kanggo ngujuk-ngujuki supaya mengebiri Uranus.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Andrew Lang nyebut minangka Kronos,sawijining jeneng sing susu arupa jeneng Yunani utawa Latin, kaya diamati déning Robert Brown jroning Semitic Influence in Hellenic Mythology, 1898:112-13.
  2. ^ a b c d e f g h www.kaskus.us


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kronos&oldid=988408"