Kronos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox déwa Yunani Kronos (Yunani: Κρόνος, Krónos) ya iku sawijining Titan ana ing mitologi Yunani.[1] Dhèwèké iku pemimpin kang paling enom ing antarané Titan génerasi pisanan.[1] Kronos ya iku putra saka Uranus (langit) lan Gaia (bumi).[1] Kronos ngalahake bapake kang mènèhi prentah donya ana ing Zaman Emas nganti tekan dhèwèké dikudeta déning anake dhéwé.[1] Dhèwèké banjur dikurung ana ing Tartaros.[1] Kronos racaké digambarke karo sabit, kang digunakaké nalika dhèwèké ngalahaké bapaké, Uranua.[2] Ana ing kutha Athena, nalika tanggal 12 ing sasi Hekatombaion, dianakake sawijining festival kanggo Kronos kang dijenengi Kronia.[2] Festival iki minangka panenan, lan ana indikasine yèn Kronos dianggep dadi déwa pelindhung panen.[2] Iki dinuga amarga asosiasine karo jaman Emas.[2] Ana ing mitologi Romawi, Kronos dikenal kanthi jeneng déwa Saturnus.[2]

Ing mitologi[besut | besut sumber]

Kronos mengebiri Uranus, lukisan karya Giorgio Vasari.

Ing mitos kuna, kaya kang wis kacathet ana ing Theogonia karya Hesiodos, Uranus ngurung para Kiklops lan Hekatonkhire (bocah-bocah Gaia) ing Tartaros.[2] Gaia ngamuk amarga kelakuane bojone.[2] Gaia terus gawé arit watu lan ngumpulke para Titan kanggo ngujuk-ngujuki supaya mengebiri Uranus.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Andrew Lang nyebut minangka Kronos,sawijining jeneng sing susu arupa jeneng Yunani utawa Latin, kaya diamati déning Robert Brown sajeroning Semitic Influence in Hellenic Mythology, 1898:112-13.
  2. ^ a b c d e f g h www.kaskus.us

Cithakan:Déwa Dewi Yunani