Déwa

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
relief dewa Venus

Dewa (maskulin) lan Dewi (feminin) ya iku kahanan supra natural kang nguwasani unsur-unsur alam ing kauripan menungsa.[1] Dewa disembah lan dianggep suci lan keramat.[1] Saliyané iku dewa uga dihormati déné manungsa.[1]

Dewa nduwéni macem-macem wujud.[1] Biyasané dewa awujud menungsa utawa kéwan.[1] Dewa dipercaya urip abadi.[1] Dewa uga duweni kapribaden dhéwé-dhéwé. Dewa duweni emosi, kacerdasan kayata manungsa.[1] Fenomena-fenomena alam kayata petir, udan, banjir,lan liya-liyané kalebu kadadéyan kang aneh kalebu ciriné dewa kang dadi pengatur alam.[1] Dewa uga bisa menehi ukuman karo makluk kang luwih asor saka dhéwéké.[1] Dewa-dewa kang dianggep nduwéni kuwasa kang mung sithik disembah kanthi cara lan ubarampé kang sederhana.[2] Para makluk suranatural kang nguwasani unsur-unsur alam utawa aspek-aspek kang ana ing alam lan uripé manungsa kang nduweni sifat lanang diarani Dewa déné Dewi ya iku jeneng dewa kang nduwéni jinis kelamin wédok.[2]

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung dewa asalé saka agama Hindu ya iku saka tembung Deva utawa Daiwa.[2] Tembung iki saka basa Sansekerta kang asalé saka tembung div kang tegese sinar utawa cahya.[2] Tembung dewa ing basa Inggris pada karo tembung Deity kang asalé saka basa latin deus.[2] Basa latin dies lan divum, mirip kaya basa Sansekerta div lan diu kang tegesé langit, cahya.[2]

Istilah dewa digambaraké karo makluk suci kang nduwéni kuwasa karo alam ing jagad raya.[2] Sanajan ing aliran politeisme ngarani anané akéh Tuhan ananging ing Indonésia istilah kang dianggo ya iku Dewa tuladhané Dewa Zeus, dudu Zeus).[2] Istilah Dewa dianggo dadi tembung sandang kanggo ngarani panguwasa alam kang akéh cacahé, isa dibayangaké lan dilukisaké kanthi nyata, ananging istilah Tuan kanggo ngarani panguwasa alam kang maha tunggal lan abstrak ora bisa dibayangaké lan ora bisa digambaraké.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)indowebster.web.id(dipunundhuh tanggal 16 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)artikata.com(dipunundhuh tanggal 16 Juni 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Déwa&oldid=965278"