Agama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
ReligijneSymbole.svg

Agama iku sistem utawa prinsip kapitayan lan keyakinan kang manthep marang sang Gusti Pangéran, utawa uga diarani nganggo asma liyané kaya ta; Allah, Déwa, Sang Hyang Widi, lan sabanjuré. Agama uga ajaran-ajaran kabaktèn lan kuwajiban-kuwajiban sing ana gèndhèng-cènèngé karo kapitayan iku.

Tembung "agama" asalé saka basa Sansekerta sing tegesé "tradhisi". Banjur tembung liyané iku religi sing asalé saka basa Latin lan dhedhasar saka tembung verba "re-ligare". Iki tegesé "nalèni manèh". Karepé sawijining wong sing nduwé agama iku nalèni awaké karo sang Pangéran.

Ning Tanah Jawa lan uga Indonésia, ana limang agama sing paling akèh penganuté, ya iku: agama Islam, Kristen Protèstan lan Katulik, Hindhu, Ayyavali, lan Buda. Nanging ing Tanah Jawa uga ora sithik sing ngrasuk agama Jawa utawa lumrahé diarani Kajawèn. Agama iki lair saka pamikir asli wong jawa nanging uga ana pangaribawané saka prinsip-prinsip ajaran Hindhu lan Buda.

Kajaba iku wong-wong sing katurunan Tionghoa ya akèh sing ngrasuk ajaran Konghucu utawa Konfusianisme. Panganut agama Yahudi ing Tanah Jawa uga ana, sanadyan mung sithik cacahé. Semono uga ana wong-wong sing ora percaya karo salah sijining agama babar pisan. Golongan sing kaya mangkéné lumrahé diarani atheis, nanging sajatiné durung mesthi atheis amarga ana wong sing ora percaya agama nanging percaya karo Allah utawa Hyang Widi.

Pirsani uga[besut | besut sumber]