Agama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ReligijneSymbole.svg

Agama iku sistem utawa prinsip kapercayan lan keyakinan kang manthep marang sang Gusti Pangéran, utawa uga diarani nganggo asma liyané kaya ta; Gusti Allah, Dewa, Sang Hyang Widi, lan sabanjuré. Agama uga ajaran-ajaran kabaktèn lan kuwajiban-kuwajiban sing ana gandhèng cénèngé karo kapercayan iku.

Tembung "agama" asalé saka basa Sansekerta sing tegesé "tradhisi". Banjur tembung liyané iku religi sing asalé saka basa Latin lan dedhasar saka tembung verba "re-ligare". Iki tegesé "nalèni manèh". Karepé sawijining wong sing nduwé agama iku nalèni awaké karo sang Pangéran.


Ning Tanah Jawa lan uga Indonesia, ana limang agama sing paling akeh penganuté, yakuwi: agama Islam, Kristen Protestan lan Katholik, Hindu, Ayyavali, lan Buddha. Nanging ing Tanah Jawa uga ora sithik sing nganut agama Jawa utawa biasané diarani Kejawen. Agama iki lahir saka pemikiran asli wong jawa nanging ugo ana pengaruhé saka prinsip-prinsip ajaran Hindu lan Buddha.

Saliyané iku wong-wong sing katurunan Tionghoa ya akèh sing nganut ajaran Konghucu utawa Konfusianisme. Panganut agama Yahudi ing tanah Jawa uga ana, senadyan mung sithik cacahé. Semono uga ana wong-wong sing ora percaya karo salah sijining agama babar pisan. Golongan sing kaya mangkéné biyasané diarani atheis, nanging sejatiné durung mesthi atheis merga ana wong sing ora percaya agama nanging percaya karo Gusti Allah utawa Hyang Widi.

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Agama&oldid=869261"