Yahudi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bangsa Yahudi
Jews.jpg
Populasi total
kurang luwih 13.296.100 (2002).
Pedunung wigati ing
Israel: 5 yuta.

Amérika Sarékat: 6 yuta.

Basa

basa Ibrani, basa Yiddish, basa Arab, basa Aram, lll.

Agama

Agama Yahudi.

Suku bangsa cedhak dhéwé

Arab utawa bangsa Semitik, utamané wong Palestina, wong Suriah lan Libanon.

Yahudi iku sawijining istilah sing rada rancu sebab bisa ngarujuk marang sawijining agama utawa suku bangsa. Yèn dideleng miturut agama, istilah iki ngarujuk marang umat agama Yahudi, ora peduli saka katurunan Yahudi apa dudu.

Miturut etnisitas, tembung iki ngarujuk marang katurunan Eber (Kejadian 10:21) utawa Yakub, anak Ishak, anak Abraham (Ibrahim) lan Sarah. Etnik Yahudi uga klebu Yahudi sing ora nganut agama Yahudi ananging nduwèni idhèntitas Yahudi saka segi tradhisi.

Sapa sing berhak disebut Yahudi?[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Yahudi Halakha, utawa hukum-hukum agama Yahudi, mènèhi definisi Yahudi tumarap sadhéngah wong sing:

  • ibuné Yahudi; utawa
  • sing nganut agama Yahudi miturut hukum-hukum Yahudi.

Definisi iki diwajibaké déning Talmud, sumber Hukum-Hukum ora tinulis sing nerangaké Taurat, kitab suci asal hukum-hukum Yahudi (lima kitab pisanan kitab Tanakh/Perjanjian Lawas). Miturut Talmud, definisi iki dianggo wiwit pawèwèh Sepuluh Perintah Allah ing Gunung Sinai kira-kira 3.500 taun kapungkur marang nabi Musa. Sejarawan Yahudi non-Ortodoks yakin yèn definisi iki ora dianut saéngga ora suwé lumakuné, nanging ngakoni yèn definisi iki digunakaké saora-orané 2.000 taun nganti saiki.

Klompok Yahudi[sunting | sunting sumber]

Dewasa ini ada dua kelompok Yahudi utama:

  1. Kaum Ashkenazim
  2. Kaum Sefardim
  3. Kaum Mizrahim atau "Orang dari Timur"

Anti-semitisme[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Antisemitisme

Jroning ma-abad-abad wong Yahudi akèh didiskriminasèkaké déning wong Kristen ing Eropah lan uga déning Cithakan:2 ing Wétan Tengah senadyan dianggep 'ahli kitab' déning Muslim. Diskriminasi marang wong Yahudi iki sacara khusus disebut antisemitisme. Puncak diskriminasi iki kedadéyan jaman Perang Donya II, yakuwi nalika luwih saka enem yuta wong Yahudi dipatèni ing Eropah déning kaum Nazi Jerman.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yahudi&oldid=815944"