Cahya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bagan spektum warna cahya sing disebaraké déning prisma kaca

Cahya arupa sajinis ènergi wewangun gelombang èlèkromagnetik sing bisa dideleng nganggo mata. Cahya uga arupa dhasar ukuran mèter: 1 mèter iku let sing diliwati cahya ngliwati vakum ing 1/299,792,458 detik. Kacepetan cahya iku 299,792,458 mèter per detik.

Cahya diperlokaké ing kauripan sadina-dina. Srengéngé iku sumber cahya utama ing Bumi. Tetanduran ijo merlokaké cahya kanggo nggawé panganan.

Sifat-sipat cahya ya iku, cahya duwé gerak lurus ning kabèh arah. Buktiné ya iku awaké dhéwé bisa ndeleng sawijining lampu sing urip saka kabèh sisih ing sawijining ruang peteng. Yèn cahya kaalangan, bayangan sing diasilaké disebabaké cahya sing duwé gerak lurus ora bisa ménggok. Nanging cahya bisa dipantulaké.

Sipat-sipat cahya ya iku, cahya mrambat kenceng menyang kabèh arah. Buktiné kita bisa nyawang lampu sing murub saka arah ngendi waé ing sajeroning ruang peteng. Yèn cahya kaling-kalingan, ayang-ayang aing dikasilaké disebabaké amarga cahya sing mrambat kenceng ora bis ménggok. Nanging cahya bisa dipantulaké.

Pambiasan cahya[besut | besut sumber]

Cahya dibiasaké yèn mrambat miring ngliwati medium sing béda kaya ta saka udara menyang kaca banjur ngliwati banyu. Kahanan iki disebut pambiasan cahya. Bab iki amarga cahya mrambat luwih rikat ing medium sing kurang padhet. Nanging cahya sing teka kanthi sudhut teka 90 derajat, (tegak lurus) ngliwati medium sing béda-béda ora dibiasaké. Conto sadina-dina bab pambiasan ya iku sedhotan sing katon béngkong lan luwih gedhé sajeroning banyu, utawa dhasar kolam sing katon luwih cethèk saka kahanan sakbeneré.

Pantulan cahya gumantung marang jinis lumah[besut | besut sumber]

Citra bisa dideleng ing sajeroning kaca pangilon amarga anané pantulan cahya. Pantulan cahya iku luwih apik lan tumata ana ing lumah sing rata. Pantulan cahya rada burem ing lumah sing ora rata. Pangilon lan lumah banyu sing bening sarta anteng minangka pemantul cahya sing apik. Bab iki sing agawé kita bisa ndeleng ayang=ayang praèn ing sajeroning pangilon.

Piranti-piranti kanthi prinsip pambiasan cahya[besut | besut sumber]

  1. Kaca benggala
  2. Mikroskop
  3. Teleskop
  4. Teropong

Werna-warna sajeroning cahya srengéngé[besut | besut sumber]

Cahya putih srengéngé dumadi saka pitung warna ya iku:

  1. Abang
  2. Jambon
  3. Kuning
  4. Ijo
  5. Biru
  6. Nila (Indigo)
  7. Ungu

Sumber Cahya[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]