Banjir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Para pandhudhuk kang ngungsi ing kadadean banjir ing Jawa. ca. 1865-1876.
Banjir kali cilik amarga udan monsun lan kadadean ombak segara kang dhuwur ing Darwin, Northern Territory, Australia.
Banjir cerak Key West, Florida, Amerika Sarekat ngakibatake banjir badai Wilma pada Oktober 2005.
Banjir bandang karana hujan deras ing sawektu.

Banjir utawa Bena ya iku prastawa kang kadaden minangka miline banyu muntah/luber ana ing daratan kang luwih endek .[1] Pangarahan banjir Uni Éropah ngartekake banjir minangka parendeman sawetara déning banyu ing daratan sawetara lan bisa ngerusak lingkungan sakubenge kang kena bencana .[2] Arti "banyu mili", tembung kasebut uga bisa diartekake déning pasang laut. Banjir kang diakibatake volume banyu ing sawijining panggonan ya iku ing kali utawa tlaga kang luber utawa njebol bendungan sahingga banyu metu saka bates .[3]

Ukuran tlaga utawa badan banyu kang tambah utawa surut kacepak déning pagowahan curah udah lan lelehe salju ing mangsane, nanging banjir kang kadadean ora gedhé minangka banyu kang luber ora kena pamukiman pandhudhuk utawa punjer-punjer kagiatan kayata pasar,terminal lan sekolahan (désa,kutha)

Banjir gedhé[besut | besut sumber]

Ing ngisor kapapar dhaptar daftar banjir paling bebaya sadonya kanthi gunggung kamatian kurang luwih 100.000 jiwa .

Kamatian Prastawa Dumunung Tanggal
2.500.000–3.700.000[4] Banjir Cina 1931 Cina 1931
900.000–2.000.000 Banjir Kali Kuning (Huang He) 1887 China 1887
500.000–700.000 Banjir Sungai Kuning (Huang He) 1938 China 1938
231.000 Kagagalan Bendungan Banqiao akibat Taifun Nina. 86.000 tewas karana banjir lan 145.000 karena penyakit asebab banjir. Cina 1975
230.000 Tsunami Samudra Hindia Indonésia 2004
145.000 Banjir Kali Yangtze 1935 Cina 1935
100.000+ Banjir St. Felix, banjir badai Walanda 1530
100.000 Banjir Hanoi lan Delta Kali Merah Vietnam Lor 1971
100.000 Banjir Kali Yangtze 1911 Cina 1911

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ MSN Encarta Dictionary. Flood. Retrieved on 2006-12-28. Archived 2009-10-31.
  2. ^ Directive 2007/60/EC Chapter 1 Article2
  3. ^ Glossary of Meteorology (June 2000). Flood. Retrieved on 2009-01-09.
  4. ^ Worst Natural Disasters In History

Bahan Wacan[besut | besut sumber]

  • O'Connor, Jim E. and John E. Costa. (2004). The World's Largest Floods, Past and Present: Their Causes and Magnitudes [Circular 1254]. Washington, D.C.: U.S. Department of the Interior, U.S. Geological Survey.
  • Thompson, M.T. (1964). Historical Floods in New England [Geological Survey Water-Supply Paper 1779-M]. Washington, D.C.: United States Government Printing Office.
  • Powell, W. Gabe. 2009. Identifying Land Use/Land Cover (LULC) Using National Agriculture Imagery Program (NAIP) Data as a Hydrologic Model Input for Local Flood Plain Management. Applied Research Project. Texas State University – San Marcos.

Pranala njaba[besut | besut sumber]