Hanoi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Hanoi
Hà Nội
Kota otonomi
Searah jarum jam dari kiri: Menara Turtle di Danau Hoan Kiem, di pusat kota Hanoi; Ho Chi Minh Mausoleum; Hanoi Opera House; senja hari di Red River dari Long Bien Bridge; Temple of Literature; One Pillar Pagoda
Letak propinsi di Vietnam
Letak propinsi di Vietnam
[[file:Cithakan:Location map Vietnam|240px|Hanoi is located in Cithakan:Location map Vietnam]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; left: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Vietnam|6x6px|Hanoi|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.">Hanoi
Letak propinsi di Vietnam
Coordinates: 21°2′0″N 105°51′00″E / 21.03333°L 105.85000°W / 21.03333; 105.85000Koordinat: 21°2′0″N 105°51′00″E / 21.03333°L 105.85000°W / 21.03333; 105.85000
Nagara Flag of Viètnam Vietnam
Kota utama Hanoi
Dibentuk, Kutha krajan Kerajaan Đại Việt 1010
Kutha krajan Vietnam 2 September 1945
Distrik Cithakan:Comma separated entries
Government
 • Sekretaris Parté Ngo Thi Doan Thanh
 • Presiden Konsil Rakyat Nguyen The Thao
Area
 • Kota otonomi 3.344,7 km2 (12,914 sq mi)
 • Urban 186,22 km2 (7,190 sq mi)
Population (2009)
 • Kota otonomi 6.500.000
 • Rank ke-2 di Vietnam
 • Density Cithakan:Hid0.00.019/km2 (Cithakan:Hid0.00.050/sq mi)
Time zone ICT (UTC+7)
Website hanoi.gov.vn

Hanoi (Basa Vietnam: Hà Nội), prakiran populasi 3.500.800 jiwa (1997), iku kutha krajan Vietnam lan biyèné kutha krajan Vietnam Lor saka taun 1954 tekan taun 1976. Kutha iki ana ing sisih tengen Kali Merah. Indhustri sing diasilaké Vietnam ya iku peralatan mesin, plywood, tèkstil, kimia lan rajutan tangan.

Hanoi dadi kutha krajan Vietnam nalika abad kaping-7. Jenengé sing asalé saka basa Mandarin, Đông Kinh, dadi Tonkin lan dipigunakaké bangsa Éropah marang saindhenging wewengkon Vietnam. Hanoi dijajah Prancis taun 1873 lan dipasrahké sepuluh taun sabanjuré. Hanoi dadi kutha krajan Indochina Prancis sawisé taun 1887.

Hanoi dijajah Jepang taun 1940, lan dibebasaké taun 1945, nalika dadi pusat pamaréntahan Vietnam. Saka taun 1946 tekan taun 1954, Hanoi dadi papan perlawanan sengit antarané Prancis lan tentara Vietnam. Wiwit wektu iku, Hanoi dadi kutha krajan Vietnam Lor.

Sakwéné Perang Vietnam sarana transportasi Hanoi kaganggu déning pangeboman kreteg lan rèl sepur, nanging kanthi cepet bisa didandani. Sawisé perang rampung, Hanoi dadi kutha krajan kabèh wewengkon Vietnam nalika Vietnam bagéyan Lor lan Kidul manunggal tanggal 2 Juli 1976.

Ing kutha Hanoi ana Universitas Nasional Vietnam (biyèné Universitas Hanoi), mausoleum Ho Chi Minh, Museum Sejarah Nasional, Museum Revolusi lan sapérangan monumèn sajarah.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hanoi&oldid=1052227"