Vietnam Lor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Democratic Republic of Vietnam
Việt Nam Dân chủ Cộng hòa
1945–1976
Gendéra Lambang
Sesanti
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
(Kamardikan-kabébasan-kabungahan)
Antem
Tiến Quân Ca
(Mars Tentara)
Lokasi Vietnam Lor
Kutha krajan Hanoi
Basa Vietnam
Agama Sacara resmi Ateis; Budha
Pamaréntahan Nagara sosialis
Nagara komunisG
Présidhèn
 •  1945–1969 Hồ Chí Minh
Sekretaris Jendral
 •  1960–1986 Lê Duẩn
Jaman sujarah Perang Dingin
 •  Proklamasi kamardikan 2 September 1945
 •  Vietminh reenters Hanoi 10 Oktober 1954
 •  PAVN enters Saigon 30 April 1975
 •  Lor gabung karo Kidul mbentuk "Républik Sosialis" 2 Juli 1976
Area
 •  1960 157.880 km² (60.958 sq mi)
Population
 •  1960 est. 15.916.955 
     Density 100,8 /km²  (261,1 /sq mi)
 •  1974 est. 23.767.300 
     Density 150,5 /km²  (389,9 /sq mi)
Valuta đồng
Sadurungé
Sawisé
French Indochina
Vietnam

Républik Démokratik Vietnam (RDV) (basa Vietnam: Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa), biasa ditepungi minangka Vietnam Lor, iku sawijining nagara sing didegaké déning Ho Chi Minh lan diakoni déning Républik Rakyat Cina lan Uni Sovyèt taun 1950. Sawisé kakalahan Prancis jroning Paperangan Dien Bien Phu nalika taun 1954, Prancis sacara resmi ngakoni kadhulatan nagara kasebut lan nagara iku banjur kapecah dadi loro; sijiné manèh Vietnam Kidul.

Sawisé pamecahan kasebut, akèh warga ing Lor sing mlayu menyang Kidul, akèh-akèhé saka wong mau iku umat Katulik sing ngeklaim yèn pamaréntah Lor duwé kawicaksanan sing ora adil marang pameluk agama kasebut.

Ibu kutha Vietnam Lor ana ing Hanoi lan dipréntah déning pamaréntahan komunis sing éntuk dhukungan saka Uni Sovyèt lan Républik Rakyat Cina. Kaloro nagara iki mbiyantu Vietnam Lor nalika dumadiné Perang Vietnam nglawan Amérika Sarékat lan Vietnam Kidul.

Sawisé tibané pamaréntah Vietnam Kidul tanggal 30 April 1975, kaloro nagara iki sacara resmi manunggal nalika tanggal 2 Juli 1976 dadi sawijining nagara kanthi jeneng Républik Sosialis Vietnam utawa sing biasané ditepungi minangka Vietnam.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vietnam_Lor&oldid=956400"