Hades

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Hades
Patung Hades ing Museum Nasional Roma
Patung Hades ing Museum Nasional Roma
Dewa dunia bawah lan kasugihan
Simbul Kerberos
Helm Kegelapan
Cemara
Bunga Narcissus
Kunci Hades
Pasangan Persefon
Wong tuwa Kronos lan Rhea
Sedulur Poseidon
Demeter
Hestia
Hera
Zeus
Anak Makaria
Kendaraan Kereta perang ingkang dipuntarik déning sekawan jaran ireng
Padanan jroning mitologi Romawi Pluto
Dis Pater
Orkus
Padanan jroning mitologi Etruska Aita

Hades (Basa Yunani : ᾍδης, Hadēs, utawi Ἅιδης, Háidēs ) punika dewa bawah tanah wonten ing mitologi Yunani [1]. Hades punika putra paling sepuh saking Kronos lan Rea. Hades sesarengan kalihan sedhèrèkipun ngalahaken para Titan lan mendhet alih kakuwasaan donya. Zeus, Poseidon, lan Hades piyambaj punika ngawontenaken undian kanggé nemtokaken papan kakuwasaan lajeng Hades punika pikantuk dunia bawah [2]. Amargi asosiasinipun kalihan dunia bawah, Hades asing dipunwastani minangka dewa kematian ananging sejatosipun boten.

Wonten ing mitologi Romawi, Hades dipunsebat minangka Pluto, Dis Pater, lan Orkus. Déné wonten ing mitologi Etruska dewa ingkang sami punika Aita. Simbol kanggé Hades punika Helm kegelapan lan anjing berkepala tiga, Kerberos.

Istilah Hades wonten ing kekristenan lan wonten ing Basa Yunani Koine punika sami kalihan sheol ing ajaran Yahudi (שאול, kuburan utawi bolongan ing bumi) lajeng merujuk dhateng papan kanggé rohipun manungsa. Déné konsep neraka wonten ing agami Kristen punika langkung mirip kalihan konsèp Tartaros ing mitologi Yunani, bagéyan saking Hades ingkang peteng lan medeni punika kaginakaken kanggé papan penyiksaan lan penderitaan.

Etimologi[besut | besut sumber]

Asaling nama Hades utawi Aides punika dereng cetha. Wonten tiyang ingkang kagungan pamrayogi bilih nama Hades punika asalipun saking a-idein ingkang ateges ingkang boten katingal. Dene sanesipun ngandharaken bilih Hades punika asalipun saking hadô utawi chadô, saengga Hades punika ateges ingkang gadhah sadaya utawi ingkang nampi sadaya [3].

Gambaran[besut | besut sumber]

Hades punika asring dipungambaraken minangka dewa ingkang gadhah janggut peteng kanthi busana ingkang mewah lan nembe nyekel tongkat utawi dwisula. Hades ugi dipungambaraken minangka dewa ingkang paring kkasuburan saking kranjang ingkang awujud sungu (komukopia).

Ajejuluk[besut | besut sumber]

Salah satunggaling julukan kangge Hades inggih punika Pluton (kasugihan) amargi mineral berharga wonten ing sangandhaping lemah lan kagunganipun Hades. Sofokles nyebat Hades punika Dia Yang Kaya. Julukan Hades sanèsipun inggih punika Poysemantor (penguasa banya benda), Polidegmon ("Yang menerima banyak hal"),[4] Nekrodegmon ("Penerima orang mati"), Nekron Soter ("Penyelamat orang mati"), lan Eubuleus ("Penasehat yang baik"). Hades ugi dipunsebat minangka Zeus Khthonios ("Zeus dunia bawah"), "Dia yang sunyi",[5] lan "Raja para roh".[6][7][8][9]

Barang-barang kagunganipun Hades[besut | besut sumber]

  • Kréta perang ingkang dipuntarik déning sekawan jaran abadi kanthi warni ireng
  • Helm Kegelapan inggih punika helm gaib ingkang dipundamel déning para Kiklops lan kaginakaken minangka gaman nalika Titanomakhia.
  • Tongkat kerajaan ingkang saged damel mergi antawisipun dunia bawah lan dunia atas
  • Astana emas
  • Singgasana
  • kebon woh delima ing celak astananipun. Woh delima punika ingkang dipundhahar déning Persefon saéngga kajebak ing dunia bawah.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], (id) Asal usul dewa Hades menurut sejarah Yunani (dipunakses tanggal 24 Januari 2013) .
  2. ^ Apollodorus, i. 1. § 5, 2. § 1
  3. ^ Atsma, Aaron J. "HADES : Greek king of the underworld". Theoi Project. 
  4. ^ Himne Homer untuk Demeter 9
  5. ^ Atsma, Aaron J. "Tales of THE TITLES & EPITHETS OF HADES". Theoi Project. 
  6. ^ Homer, Iliad ix. 457.
  7. ^ Homer, Iliad xx. 61.
  8. ^ Homer, Iliad xv. 187
  9. ^ Pausanias, ii. 35. § 7.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hades&oldid=1014029"