Neraka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Neraka minangka panggonan panyiksa lan kasangsaran ing akhirat sing diyakini dèning panganut agama samawi lan panganut kapercayan.

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng "neraka" asalé saka Basa Sangskrapa lan Hindi (India), yaiku Naraka (नरक) sing ing mitologi Hindu diterangaké minangka raksasa kejam. Dhèwèké putri saka bumi, sing diterangaké minangka wanita ayu sing dijenengi Pertiwi . Naraka akhiré tilar donya ing tangané bapaké dhèwè, yaiku Wisnu, sing disembah dèning Hindus minangka dèwa sing ngreksa donya.

Miturut ajaran Islam[besut | besut sumber]

Tembung neraka kerep kasebut ing Qur'an lan ana akèh banget cacahé. Ing basa Arab diarani naar (النار Arab, saka an-nār). Panggonan iki miturut keyakinan Muslim yaiku panggonan manungsa lan jin minangka makhluk sing ora gelem manut marang Syari'at Gusti lan ngapusi para nabi .

Sapa sing dilebokaké ing jero neraka, dhèwèké ora bakal metu. Gerbang neraka ngadeg kanthi mantep lan ditutup kanthi menep. Sing dadi pakunjaran kanggo wong sing ngrèmèhaké kabar babagan pengadilan akhirat. Ana uga wong-wong sing pungkasan mlebet swarga, sawise padha disiksa miturut dosa-dosan sing wis dilakoni. Ing Qur'an kasebut bilih bahan bakar neraka saka manungsa lan watu (ana uga kang negesaké berhala).

Malaèkat neraka[besut | besut sumber]

Gerbang Neraka dipimpin dening Malaèkat Malik, sing duwé 19 malaèkat siksa ing neraka, yaiku Zabaniah. Neraka dipanggoni dening pitung puluh èwu tali, lan saben senar dianakaké dening pitung puluh èwu malaekat. [1]

Mangsa ing neraka[besut | besut sumber]

Sanadyan neraka kerep ditrapaké minangka papan panyiksa sing panas banget, nanging ana hawa neraka kang dadi adhem banget, saèngga bisa ngeculaké kulit para pedunung. Saka Ka'ab, dhèwèké ngendika, "Pancèn ing neraka ana kadhemen yaiku, zamarir (kadhemen banget), sing bisa nggawé kulit dadi suwung nganti dhèwèké (sing ana ing neraka) nyuwun bantuan ing panas neraka."

'Abdul Malik bin' Umair ngendika, "Wis teka menyang aku sak sapa waé sing manggon ing neraka njaluk penjagi neraka kanggo metu ing sisih neraka. Kabèh padha metu menyang sisih, nanging kabeh dipangan dening zamharir utawa kadhemen ing neraka. Nganti akhiré dhèwèké bali menyang neraka. Lan padha nemuaké keadhemen sing wis dièntukné. "

Disebutaké ing Qur'an:

Nama-nama pintu neraka[besut | besut sumber]

Neraka panggonan panyiksa iku banjur diarani dening akèh wong kanthi jeneng Jahannam . Jahannam iku duweni 7 lawang, saben lawang (tingkat), wis disetèl kanggo klompok tartamtu saka para makhluké Gusti. Pintu (tingkat) neraka kasebut ing Qur'an yaiku:

  • Hawiyah
    Neraka ditemtokaké kanggo wong sing cahya ing timbangan amal, yaiku wong-wong sing wis manggon ing donya kanthi nindakaké becik kanggo gawé piala. Muslim lanang lan wadon sing ora sungu ora sesuai karo ajaran Islam, kayata Muslim sing males kanggo ndedonga, kanggo wong muslim sing kerep nganggo sutra lan emas, ngupaya rejeki kanthi cara ora sah, mangan riba, ngombé khamr lan liya-liyané, Hawiyah ing ngendi dhèwèké urip. Surah Al-Qari'ah .
  • Jahiim
    Neraka minangka panggonan penyiksa para penyembah berhala utawa wong sing nggabungaké sesambungan karo Allah . Dhèwèké kabeh bakal disiksa dening sesembahanipun. Ing ajaran Islam syirik minangka salah sawijining dosa paling gedhé miturut Allah, amarga syirik tegesé nganggep yèn isih ana sing luwih kuat lan nduweni kuasa minangka Gusti Allah lan bisa uga nganggep yèn ana Gusti nanging Allah. Surah Asy-Syu'ara ' lan Surah As-Saffat .
  • Saqar
    Neraka kanggo wong-wong lamis, yaiku wong-wong sing ora nglakoni perintahé Allah lan rasul . Padha ngerti yèn Allah wis netepaké hukum Islam liwat lisan Muhammad, nanging dhèwèké ngremehné hukum Islam. Surah Al-Muddassir .
  • Lazhaa
    Neraka disedhiyakaké kanggo wong sing seneng ngumpulaké bandha, rakus lan ngenyèk wong ora nduwé. Kanggo wong sing ora pèngin menehi sedekah, mbayar zakat, utawa ngetokaké pasuryan sing ora nyenengake nalika wong ora nduwé teka njaluk pitulungan. Surah Al Ma'arij .
  • Huthamah
    Neraka diwenehaké kanggo wong-wong sing seneng ngolèksi bandha kanthi wujud emas, perak, utawa platina, sing ora seneng nyekel zakat lan ngina wong ora nduwe. Ing neraka kasebut, bandha sing diklumpukaké bakal dijupuk lan diobong kang dadi ombènan kanggo siksa dening wong sing nglumpukné bandha. Surah Al-Humazah .
  • Sa'iir
    Neraka iki dikebaki déning wong kafir lan wong-wong sing nganggo bandha anak yatim piatu. Surah Al-Ahzab, Surah An-Nisa ', Surah Al-Fath lan Surah Luqman .
  • Wail
    Neraka disedhiyakaké kanggo para pengusaha utawa pedagang sing curang, kanthi ngurangi bobot timbangan, barang dagangan kanggo èntuk keuntungan akèh. Barang dagangan bakal diobong lan dipasang menyang padharan minangka azab saka dosa-dosané. Surah Al-Tatfif lan Surah At-Tur .

Pedunung neraka[besut | besut sumber]

wujud pedunung neraka[besut | besut sumber]

Wujud saka padunungan neraka bakal digawé kaping pirang-pirang ukuran wong sing wis manggon ing donya, warta iki ditemokaké ing pirang-pirang hadits . Salah sawijining hadits sing diriwayataké dening Abu Hurairah, yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, jarak antara wong loro kafir sing melbu neraka ana lampahan telung dina sing cepet. [2] Untu taring utawa graham gedhé minangka Uhud lan kulit kandel iku padha karo telung dina lampahan, [3] nalika hadits liyané nerangaké kandelé kulit sawetara 42 hasta [4] utawa 70 hasta. [5]

Pedunung paling kathah ing neraka[besut | besut sumber]

Disebutaké ing salah sawijining hadits, sak sapa wae pedunung neraka biasané ana ing antarane wanita . [6]

Jinis hukuman ing neraka[besut | besut sumber]

ing akhirat para pandunung neraka bakal nglakoni paukuman kayata siksa sing perih banget. siksa sing dientukné marang pandunung wonten ing neraka iku macem-macem, kayata sing difirmanké Gusti kaya ngené iki:

  • "Jero neraka jahannam, banjur dibakar karo dèwèké bathuké, lambung lan gegeré." (At-Taubah 9:35)
  • "Nalika tali lan rantai dipasang ing guluné, supaya dèwèké disèrèt, ning jero geni sing panas banget, banjur dèwèké dibakar ing geni."(Al-Mu’min 40:71-72)
  • "Cekelen dèwèké banjur sèrèten dèwèké ning tengah-tengah neraka. banjur suntakna ing duwur mustakané siksa (saka) banyu sing panas banget. rasakna, asliné koé wong sing kuat lan mulia." (Ad-Dukhan 44:47-49)
  • "Cekelen dèwèké banjur talinen tangan lan guluné. banjur lebokna dèwèké ning jero geni neraka sing murup-murup. banjur talinen dèwèké nganggo rantai sing dawané pitu puluh hasta." (Al-Haqqah 69:30-32)
  • "Banjur wong kafir bakal digawené kanggo dèwèké klambi saka neraka, disiramné banyu sing lagi panas banget ing duwur mustaka-mustaka para pandunung. karo banyu iku dirusak kabeh apa sing ana ing jero wetengé dèwèké lan uga kulit-kulité para pandunung, lan cambuk-cambuk saka wesi. saben-saben para pandunung pengin metu saka neraka banjur kasengsaraan dèwèké, banjur para pandunung dibalekné menyang jero, (lan dikandani para pandung iku): "rasakna azab sing mbakar iki." (Al-Hajj 22:19-22)

Paukuman sing ènteng[besut | besut sumber]

opomeneh siksa neraka sing paling èntèng yaiku dikèkné sadal sing digawé saka geni neraka sing iso matengné otak panganggoné.

Miturut ajaran Kristen[besut | besut sumber]

"Neraka" Gehenna (Wadi Jahannam), 2007

Tembung "neraka"uga ana ing kathah arti saka alkitab. ayat-ayat sing pada banjur arti-arti liyane nyebutaké "kubur", "donya wong seda", lan liyane. alkitab-alkitab liyané namung ngartikné tembung-tembung basa asli sing kadang diartiné "neraka"; wonten basa Ibrani, neraka diistilahné kanggo "She'ohl" (syeol) lan wonten basa yunani "Hai'des" (hades) kanggo kuburan umum saka umat manungsa sing seda; wonten basa yunani "He'en-na" (gehenna) lan dinggo kanggo lambang saka kebinsaan abadi.

Wonten agama kristen, neraka dibagi dadi 3 tingkat, yaiku:

  • Syeol/Hades

Yaiku panggonan utawa sitik saka neraka sing paling nduwur utawa pada karo panggon nunggu. nanging sing jero panggon nunggu iku uga kathah roh sing ora luput saka pandelokan para utusan neraka.

  • Gehenna/Neraka

Yaiku panggon utawa sing tengah saka neraka. siksa ing kéné iki luwih abot saka ing hades.

  • Jurang sing ora ana dasar.

yaiku secuil neraka sing paling jero. Ing panggon iki ènèk lautan geni lan belerang ing ngendi waé para roh sing nduwé dosa direndem wonten lautan iku. Ing panggon iku uga Gusti menjaraaké sang naga utawa iblis sing arep diuculné ing jaman pitu taun panderitaan.

Miturut ajaran Yahudi[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Catetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Abdullah bin Ma’ud meriwayatkan Nabi bersabda maksudnya, “Pada hari kiamat akan didatangkan Neraka Jahannam dengan 70.000 tali pengekang, setiap kekang ditarik oleh 70.000 malaikat.” (Riwayat al Bukhari & Muslim)
  2. Abu Hurairah, bahwa Nabi Muhammad pernah bersabda bahwa, “Jarak antara kedua orang kafir yang masuk neraka adalah tiga hari perjalanan seorang penunggang cepat” (HR.Muslim).
  3. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Geraham orang kafir itu atau gigi taring atasnya, sama besarnya dengan bukit Uhud dan tebal kulitnya sama dengan tiga hari perjalanan,” (Shahih Muslim).
  4. Rasulullah SAW bersabda, “Kulit orang kafir itu 42 hasta tebalnya, gerahamnya sebesar Uhud, sedangkan ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara Mekah dan Madinah.”(HR. Tarmidzi).
  5. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi SAW bersabda, “Geraham orang kafir pada hari kiamat nanti sama besarnya dengan Uhud, dan tebal kulitnya tujuh puluh hasta. Tangannya seperti al-Bayda’, pahanya seperti Warqan, dan luas ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara saya dan ar-Rabdah,” (HR. Al-Hakim dan Ahmad).
  6. Kumpulan Hadist Shahih - Penghuni neraka terbanyak adalah perempuan #15
  7. Hadits shahih diriwayatkan oleh Imam Bukhari - Imam Muslim

Rujuan[besut | besut sumber]