Sutra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patang jinis ngengat sutra ternakan sing wigati.
Wong bakul kain sutra ing Khotan.
Pamintalan bolah sutra saka kepompong uler sutra.

Sutra arupa serat protein alami sing bisa ditenun dadi tèkstil. Jinis sutra sing paling umum yaiku sutra saka kepompong sing diasilaké larva uler sutra murbei (Bombyx mori) sing diternak (paternakan uler iku diarani serikultur). Sutra duwé tèkstur mulus, lembut, nanging tidak licin. Rupa meling-meling sing dadi daya tarik sutra asalé saka struktur kaya prisma segi tiga jroning serat kasebut sing gawé kain sutra bisa mbiasaké cahya saka manéka pojok.

"Sutra liar" diasilaké déning uler saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra liar ditepungi lan digunakaké ing Cina, Asia Kidul, lan Éropah wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra liar béda saka sutra ternakan saka sisih werna lan tèkstur, sarta kepompong liar sing diklumpukaké biasané wis dirusak déning ngengat sing metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga bolah sutra sing mbentuk kepompong kuwi wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang banyu umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah sing ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain sing luwih kuwat. Sutra liar biasané uga luwih angèl diclup werna tinimbang sutra ternakan.

Sutra uga diasilaké déning sapérangan jinis srangga liya, nanging mung jinis sutra saka uler sutra sing digunakaké kanggo gawé tèkstil. Tau uga dilakokaké kajiyan tumrap sutra-sutra liya sing ngétokaké prabédan saka aspèk molekul. Sutra diasilaké utamané déning larva srangga sing ngalami metamorfosis jangkep, nanging uga diasilaké déning sapérangan srangga diwasa kayadéné Embioptera. Prodhuksi sutra uga kerep ditemoni khususé ing srangga ordo hymenoptera (lebah, tabuhan, lan semut), lan sok-sok digunakaké kanggo gawé susuh. Jinis-jinis arthropoda sing liya uga ngasilaké sutra, utamané arachnida kayadéné laba-laba.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Sutra ing KamusWiki.
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Sutra ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sutra&oldid=877468"