Hymenoptera

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Hymenoptera
Orange Caterpillar Parasite Wasp.jpg
Netelia producta
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Hymenoptera
Linnaeus, 1758
Suborders

Apocrita
Symphyta

Hymenoptera utawa ordho gegremet iku golongan lan 200.000 spésies bangsa utama semut saka tawon kéwan mawa ros-ros kang sikilé enem. Jeneng iki ngrujuk menyang swiwi mawa mémbran saka gegremet, lan didhunké saka basa Yunani Kuna ὑμήν (humẽn): mémbran lan πτερόν (pteron): swiwi. Swisi mburi kagandhèng menyang swiwi ngarep déning sapérangan kait kang diarani hamuli.

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Symphyta[besut | besut sumber]

Subordo Symphyta kalebu laler godhong, buntut tandhuk, lan tawon kayu parasit. Golongan iki katoné parafiletik, amarga asring dipercaya yèn famili Orussidae ana sajeroning golongan kang saka kono Apocrita ngrembaka. Gegremet iki duwé simpangan ora saya ciut antarané thorax lan abdomen, lan larva-larva saka wangun kang urip bébas lumrahé hèrbivor, duwé sikil, mawa sikil ngarep (ing saben segmen, ora kaya Lepidoptera), lan ocelli.

Apocrita[besut | besut sumber]

Tawon, lebah, lan semut mbentuk subordo Apocrita, dicirikaké kanthi panyiutan antarané segmen abdomen pisanan lan kaloro kang diarani bangkèkan tawon (petiola), uga nglibataké manunggalé segmen abdomen pisanan ing thorax. Kabèh larva Apocrita uga ora duwé sikil, sikil ngarep, uga ocelli.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Umum
Sistematika
Pratélan kawasan