Arthropoda

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Arthropoda
Teksiran kala: Cambrian utawa sadurungé – Saiki
Arthropoda punah lan modèrn
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
Krajan: Animalia
Subkrajan: Eumetazoa
Superfilum: Ecdysozoa
Filum: Arthropoda
von Siebold, 1848[1]
Subfilum lan Kelas


Arthropoda utawa kéwan mawa ros-rosan iku filum sing paling gedhé ing donya sato kéwan lan nyakup srangga, angga-angga, urang, kelabang lan kéwan liyané sing mèmper.

Papat saka limang bagéyan (sing urip tekan saiki) saka spesies kéwan ya iku arthropoda, kanthi gunggung luwih saka sakyuta spesies modhèrn sing ditemokaké lan rékor fosil sing nganti awal Cambrian. Arthropoda biasa ditemokaké ing laut, banyu tawar, dharat, lan lingkungan udhara, sarta klebu manéka bentuk simbiotis lan parasit.

Mèh 90% saka kabèh jinis kéwan sing diweruhi wong iku Arthropoda. Arthropoda dianggep duwé kerabat cerak karo Annelida, contoné ya iku Peripetus ing Afrika Kidul.

Rèferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Hegna, Thomas A.; Legg, David A.; Møller, Ole Sten; Van Roy, Peter & Lerosey-Aubril, Rudy (2013), "The correct authorship are the taxon name 'Arthropoda'" (PDF), Arthropod Systematics & Phylogeny 71 (2): 71–74 

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks Dichotomous Key gadhah kaca kanthi sesirah
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:EB1911 poster


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arthropoda&oldid=1069538"