Arthropoda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Arthropoda
Kalamangsa: Cambrian utawa sadurungé – Saiki
Arthropoda.jpg
Arthropoda cures lan modèrn
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Karajan: Animalia
Subkarajan: Eumetazoa
Superfilum: Ecdysozoa
Filum: Arthropoda
von Siebold, 1848[1]
Subfilum lan Kelas


Arthropoda utawa kéwan mawa ros-rosan iku filum sing paling gedhé ing donya sato kéwan lan nyakup srangga, angga-angga, urang, kelabang lan kéwan liyané sing mèmper.

Papat saka limang pérangan (sing urip tekan saiki) saka spésies kéwan ya iku arthropoda, kanthi gunggung luwih saka sakyuta spésies modhèrn sing tinemu lan rékor fosil sing nganti awal Cambrian. Arthropoda biasa tinemu ing laut, banyu tawar, dharat, lan lingkungan udara, sarta kalebu manéka wujud simbiotis lan parasit.

Mèh 90% saka kabèh jinis kéwan sing diweruhi wong iku Arthropoda. Arthropoda dianggep duwé kerabat cerak karo Annelida, contoné ya iku Peripetus ing Afrika Kidul.

Rèferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Hegna, Thomas A.; Legg, David A.; Møller, Ole Sten; Van Roy, Peter & Lerosey-Aubril, Rudy (2013), "The correct authorship are the taxon name 'Arthropoda'" (PDF), Arthropod Systematics & Phylogeny 71 (2): 71–74 

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks Dichotomous Key gadhah kaca kanthi sesirah

Cithakan:EB1911 poster