Arthropoda

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Arthropoda
Temporal range: Cambrian utawa sadurungé – Saiki
Conto sapérangan Arthropoda
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
Krajan: Animalia
Subkrajan: Eumetazoa
Superfilum: Ecdysozoa
Filum: Arthropoda
Latreille, 1829
Subfilum lan Kelas


Arthropoda utawa kéwan mawa ros-rosan iku filum sing paling gedhé ing donya sato kéwan lan nyakup srangga, angga-angga, urang, kelabang lan kéwan liyané sing mèmper.

Papat saka limang bagéyan (sing urip tekan saiki) saka spesies kéwan ya iku arthropoda, kanthi gunggung luwih saka sakyuta spesies modhèrn sing ditemokaké lan rékor fosil sing nganti awal Cambrian. Arthropoda biasa ditemokaké ing laut, banyu tawar, dharat, lan lingkungan udhara, sarta klebu manéka bentuk simbiotis lan parasit.

Mèh 90% saka kabèh jinis kéwan sing diweruhi wong iku Arthropoda. Arthropoda dianggep duwé kerabat cerak karo Annelida, contoné ya iku Peripetus ing Afrika Kidul.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arthropoda&oldid=1000083"