Platyhelminthes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Platyhelminthes
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
Krajan: Animalia
Filum: Platyhelminthes
Kelas

Platyhelminthes ya iku filum ing Kerajaan Animalia (kéwan).[1] Filum iki nyakup kabèh cacing pipih kejaba Nemertinea, kang biyen minangka salah sawijining kelas Platyhelminthes, kang wis kapisah.[1]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Awake pipih dosoventral lan ora duwé segmen.[2] Umume, golongan cacing pipih urip ing kali, tlaga, segara, utawa minangka parasit ing jero organisme liyane.[2]. Cacing golongan iki sensitif banget karo cahya.[2] tuladhane Platyhelminthes ya iku Planaria kang kerep ditemokake ing ngisor watu (dawane 2–3 cm), Bipalium kang urip ing ngisor lumut lembab (kira-kira dawane 60 cm), Clonorchis sinensis, cacing ati, lan cacing pita.[2]

Struktur lan fungsi awak[besut | besut sumber]

Platyhelminthes minangka cacing kang kagolong triploblastik aselomata amarga duwéni 3 lapisan embrional kang kasusun saka ektoderma, endoderma, lan mesoderma.[3] Nanging mesoderma cacing iki ora ngalami spesialisasi mula sel-selnya tetep seragam lan ora mbentuk sel kusus.[3]

Sistem pencernaan[besut | besut sumber]

Sistem pencernaan cacing pipih diarani sistem gastrovaskuler.[3] Ing kono peredaran panganan ora lumantar getih nanging lumantar usus.[3] Sistem pencernaan cacing pipih dimulai saka cangkem, faring, lan dterusake ing krongkongan.[3] Ing mburi krongkongan iki ana usus kang duwéni cabang ing sakojur awak.[3] mula saliyane selain nyerna panganan, usus ga ngedarake panganan tekan sakojur awak.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (en)Torsten H. Struck, Frauke Fisse (2008). "Phylogenetic position of Nemertea derived from phylogenomic data". Molecular Biology and Evolution. doi:10.1093/molbev/msn019. 
  2. ^ a b c (Inggris)Marty Snyderman, Clay Wiseman (1996). Guide to marine life: Caribbean, Bahamas, Florida. Aqua Quest Publications, Inc.. ISBN 978-1-881652-06-9. Hal.83-87
  3. ^ a b c d e f g (Inggris)Wojciech Pisula (2009). Curiosity and Information Seeking in Animal and Human Behavior. Brown Walker Press. ISBN 978-1-59942-498-9. Hal.37-41
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Platyhelminthes&oldid=1074170"