Ophiuroidea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bintang ular
Kalamangsa: 488.2–0 Ma
Ordovician sampai Holocene
Haeckel Ophiodea.jpg
"Ophiodea" dari Kunstformen der Natur olèh Ernst Haeckel, 1904
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukarya
Karajan: Animalia
Filum: Echinodermata
Subfilum: Asterozoa
Klas: Ophiuroidea
Gray, 1840
Ordo

ME

Oegophiurida
Ophiurida

Phrynophiurida

Ophiuroidea utawi Bintang ular punika kéwan saking filum Echinodermata ingkang kagungan gayutan kaliyan bintang laut. Kelompok Ophiuroidea asring dipunwastani bintang ular amargi kagungan lengen ingkang dawa lan gerakanipun kados obahing ula [1]. Kéwan mau mlmapah ing dhasar segara ngginakaken lengen fleksibel kanggé obah. Padatanipun bintang ular kagungan gangsal lengen ingkang awujud kados cambuk ingkang dawanipun saged dumugi 60 cm (2 kaki) ing spèsimèn paling ageng. Wonten kirang langkung 1.500 spèsimèn bintang ular ingkang wonten sapunika lan kathahipun kapanggih wonten ing jero langkung saking 500 mèter (1.620 kaki).

Habitat lan sebaran[besut | besut sumber]

Bintang ular saged mapan wonten ing ékosistem terumbu karang utawi saged ugi gesang kanthi bébas wonten ing dhasaring perairan lepas pasisir. Ing laladan ékosistem kewan punika mapan dados habitat kados karang urip, karang mati, pecahan karang, lan laladan lamun. Biota punika kagungan sipat fotoaksis négatif ingkang padatanipun gesang kanthi ndelik wonten ing laladan sebaranipun [2].

Panganan[besut | besut sumber]

Bintang ular punika kagolongaken karnivora ingkang mangan biota sanèsipun lan pemakan partikel-partikel alit (mikrofagus). kelompok kapisan inggih punika karnivora kagungan tangan ingkang wonten erinipun lan cendhèk, sikil tabung ingkang kagungan tugas mindahaken mangsa ingkang sampun dipuntangkep dhateng tutuk. Tuladha saking kelompok punika saking suku Ophiomyxidae, Ophiodermatidae, lan Ophiuridae. Kelompok kalih punika kelompok paling umum, ingkang anggènipun mendhet panganan langsung mendhet partikel-pertikel alit saking subsrat (surface deposit feeder) utawi mendhet partikel-partikel saking massa toya ing sekitaripun. Wonten ing kelompok punika tangannipun langkung dawa kanthi kajangkan kaliyan eri-eri ingkang langkung dawa ugi. Kanggé mendhet partikel-partikel alit kejawi sikil tabung ugi dipunbantu déning mukus ingkang wonten ing sepanjang alur panganan ing sisih ventral saking tangan-tanganipun. Tuladha ingkang mlebet kelompok kalih inggih punika suku Ophiocomidae, Ophiactidae, Amphiuridae, lan Ophiothricidae.

Daur Urip[besut | besut sumber]

Ophiuroidae kagungan kelamin ingkang kapisah. Antawisipun kewan ingkang lanang lan wadon piyambak-piyambak medalakem endhog lan spérma dhateng massa toya ing sakiwa tengenipun nalika mangsa mijah. Fertilisasi punika kadadosan wonten ing toya sedara. Endog ingkang kabuahi banjur tuwuh dados zigot, lajeng tuwuh dados larva ingkang dipunsebut ophiopluteus. Larva ophiopluteus punika gesang kanthi bébas dados plankton lan badhé nglampahi metamorfosa dados juvenile utawi biota enèm ingkang kagungan sipat bentomik. Dangu lan botenipun mangsa larva punika gumantung jinis, papan géografis lan kahanan lingkungan punika.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], Filum Echinodermata (dipun-akses tanggal 19 November 2012).
  2. ^ [2], (id) Oseanografi (dipun-akses tanggal 10 Dhésèmber 2012).