Chondrichthyes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ikan bertulang rawan
Temporal range: 455–0 Ma
Silur Muda - Sekarang[1]
Hiu putih besar, Carcharodon carcharias
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
kelas: Chondrichthyes
Huxley, 1880
Subkelas

Elasmobranchii
Holocephali

Chondrichthyes atawa iwak kang duwe balung rawan yakuwi iwak sing duwe untu, duwe sirip sapasang, bolongané irung ana loro, sisik, jantung rong ruang, lan balung kang saka balung rawan dudu tulang sejati. Dibagi dadi rong subkelas: Elasmobranchii (hiu, pari lan skate) lan Holocephali (kimera, kadang-kadang disebut uga hiu hantu, lan kadang dipisahaké dadi kelas liya dhewe).

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Balung[sunting | sunting sumber]

Balungé kuwi rawan, urip ning banyu payau. Notokorda, kang ana ning kewan enom, suwi-suwi digantikaké karo balung rawan. Chondrichthyes uga ora duwe rusuk, mula menawa kewan iki metusaka banyu, awaké kewan iki bisa ngrusak organ sing ana ning jroné awak sadhurungé kewan iki mati lemes.

Amarga ora guweni sumsum tulang, sel darah merah diproduksi ning limpa lan jaringan khusus ning kelaminé. Kewan iki ngasilaké organ kang disebut Leydig kang namung ana ning iwak balung rawan, meski ana uga sing ora duweni. Organ unik liyané yakuwi organ epigonal kang mungkin duweni peran ning sistem kekebalan. Subkelas Holocephali, grup kang terspesialisasi, ora duweni organ iki. Chondrichthyes kayata Fossil urip kayata Hiu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chondrichthyes&oldid=835079"