Lili laut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Crinoidea
Temporal range: Ordovician - saiki
Crinoidea, Apo Reef, dari Filipina
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Echinodermata
Subfilum: Crinozoa
kelas: Crinoidea
Miller, 1821
Sub-kelas

Articulata (540 spesies)
Cladida
Flexibilia
Camerata
Disparida

Jimbacrinus bostocki

Crinoidae (lili laut) yakuwi kewan laut kang wujudé kaya kembang lili. jeneng iki dijupuk saka basa Yunani krinon kang maksudé "lili" lan eidos kang artiné "wujud".[1] Kewan iki biasané urip ning banyu sing cethek utawa ning sajeroné banyu nganti 6.000 meter. Lili laut kang wis dewasa nempel ning sak jeroné laut karo nancepaké bongkoté.[2] Crinoidae kang ora duweni kayu sering disebut bintang bulu[3] utawa comatulids.[4]

Ciri Awaké[sunting | sunting sumber]

  1. Makroskopis
  2. Ora duweni endhas
  3. Ora duwe eri
  4. Duweni wujud kayata nenek moyangé, yakuwi oral mring dhuwur.
  5. Awaké yakuwi saka calyx (mangkuk cilik pelat kapur) & 5 buah tangan (dawa & lentur).
  6. Rangka awaké saka kalsium karbonat
  7. Tangan cabangé 2 ning pangkal nanging kaya duweni 10 tangan.
  8. Ning tangan ana epang cilik kanggo nyekel panganan (pinula)
  9. Ana tangkai dawa kang gunané kanggo menempelaké crinoidea iki ning watu.
  10. Ana celah ambulakral bersilia ning oral lengan lan pinula.
  11. Ana ciri kang ana dawa ning pucuk utawa ning ngisor oral, piranti kanggo nempelaké awak.
  12. Rangka kapur dadi rangka internal kanggo ngadegkaké lan piranti jaga-jaga.
  13. Sistem saraf jala
  14. Pernapasan nganggo insang kulit

Sipat Urip[sunting | sunting sumber]

Obah[sunting | sunting sumber]

Crinoidae obah kanthi cara:

Banyu mlebu mring pori, saluran batu, saluran cincin kang ana mubengi otot melingkar, mlebuné banyu bakal gawe kontraksi otot kanggo ngobahaké sikil.

Proses Mangan[sunting | sunting sumber]

Crinoid bertangkai

Crinoidae mangané karo nyaring partikel cilik panganan saka banyu laut karo nggunakaké wulu kayata tangan. Bageyan iki duweni lendir kang lengket, kang bakal nangkap panganan kang nglewati dheweké. Sawisé panganan ditangkep, bakal digawa mring celah ambulakral bersilia kang ana ning lengan lan pinula, terus dialiraké mring cangkem. Sacara umum, Crinoidae kang urip ning daerah karo populasi plangton sithik, bakal duweni pang tangan kang luwih akeh dibandingaké sing urip ning daerah menawa akeh plangtoné.[5]

Crinoidae duweni organ pencernaan kang ana ning calyx. Panganan dibuang ning anus kang ana ning cedhak cangkem.


Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Webster's New Universal Unabridged Dictionary. 2nd ed. 1979.
  2. ^ "sea lily". Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/530621/sea-lily. Retrieved 14 March 2011.
  3. ^ "feather star". Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/203206/feather-star. Retrieved 14 March 2011.
  4. ^ Ausich, William I.; Messing, Charles G.. "Crinoidea". Tree of Life. http://tolweb.org/Crinoidea. Retrieved 14 March 2011.
  5. ^ Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. pp. 997–1007. ISBN 0-03-056747-5.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lili_laut&oldid=871145"