Lili laut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Crinoidea
Teksiran kala: Ordovician - saiki
Crinoidea, Apo Reef, dari Filipina
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Echinodermata
Subfilum: Crinozoa
Kelas: Crinoidea
Miller, 1821
Sub-kelas

Articulata (540 spesies)
Cladida
Flexibilia
Camerata
Disparida

Jimbacrinus bostocki

Crinoidae (lili laut) ya iku kéwan laut kang wujudé kaya kembang lili. jeneng iki dijupuk saka basa Yunani krinon kang maksudé "lili" lan eidos kang artiné "wujud".[1] Kéwan iki biasané urip ning banyu sing cethek utawa ning sajeroné banyu nganti 6.000 meter. Lili laut kang wis diwasa nempel ning sak jeroné laut karo nancepaké bongkoté.[2] Crinoidae kang ora duwéni kayu sering disebut bintang bulu[3] utawa comatulids.[4]

Ciri Awaké[besut | besut sumber]

  1. Makroskopis
  2. Ora duwéni endhas
  3. Ora duwé eri
  4. Duweni wujud kayata nenek moyangé, ya iku oral mring dhuwur.
  5. Awaké ya iku saka calyx (mangkuk cilik pelat kapur) & 5 buah tangan (dawa & lentur).
  6. Rangka awaké saka kalsium karbonat
  7. Tangan cabangé 2 ning pangkal nanging kaya duwéni 10 tangan.
  8. Ning tangan ana epang cilik kanggo nyekel panganan (pinula)
  9. Ana tangkai dawa kang gunané kanggo menempelaké crinoidea iki ning watu.
  10. Ana celah ambulakral bersilia ning oral lengan lan pinula.
  11. Ana ciri kang ana dawa ning pucuk utawa ning ngisor oral, piranti kanggo nempelaké awak.
  12. Rangka kapur dadi rangka internal kanggo ngadegkaké lan piranti jaga-jaga.
  13. Sistem saraf jala
  14. Pernapasan nganggo insang kulit

Sipat Urip[besut | besut sumber]

Obah[besut | besut sumber]

Crinoidae obah kanthi cara:

Banyu mlebu mring pori, saluran batu, saluran cincin kang ana mubengi otot melingkar, mlebuné banyu bakal gawé kontraksi otot kanggo ngobahaké sikil.

Proses Mangan[besut | besut sumber]

Crinoid bertangkai

Crinoidae mangané karo nyaring partikel cilik panganan saka banyu laut karo nggunakaké wulu kayata tangan. Bageyan iki duwéni lendir kang lengket, kang bakal nangkap panganan kang nglewati dheweké. Sawisé panganan ditangkep, bakal digawa mring celah ambulakral bersilia kang ana ning lengan lan pinula, terus dialiraké mring cangkem. Sacara umum, Crinoidae kang urip ning laladan karo populasi plangton sithik, bakal duwéni pang tangan kang luwih akèh dibandingaké sing urip ning laladan manawa akèh plangtoné.[5]

Crinoidae duwéni organ pencernaan kang ana ning calyx. Panganan dibuang ning anus kang ana ning cedhak cangkem.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Webster's New Universal Unabridged Dictionary. 2nd ed. 1979.
  2. ^ "sea lily". Encyclopædia Britannica. Dijupuk 14 March 2011. 
  3. ^ "feather star". Encyclopædia Britannica. Dijupuk 14 March 2011. 
  4. ^ Ausich, William I.; Messing, Charles G. "Crinoidea". Tree of Life. Dijupuk 14 March 2011. 
  5. ^ Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. kk. 997–1007. ISBN 0-03-056747-5. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lili_laut&oldid=1078088"