Manuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Burung)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Manuk
Kalamangsa:
Kapur Ahirsaiki, 72–0 Ma[1][2]
Red-crested turacoSteller's sea eagleRock doveCasuarius casuariusPinguin gentooBar-throated minlaShoebillGrey crowned craneAnna's hummingbirdRainbow lorikeetGrey heronEurasian eagle-owlWhite-tailed tropicbirdIndian peafowlPuffin AtlantikAmerican flamingoBlue-footed boobyKeel-billed toucanBird Diversity 2013.png
Prekara gambar iki
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klad: Euornithes
Klad: Ornithuromorpha
Klad: Ornithurae
Klas: Aves


Linnaeus, 1758

Klad urip

Manuk utawa Peksi iku anggota golongan kéwan kanthi balung mburi (vertebrata) kang nduwé wulu lan swiwi. Fosil manuk tuwa dhéwé tinemu ing Jérman lan ditepungi minangka Archeopteryx.

Jinis-jinis manuk manéka variasiné, wiwit saka manuk kolibri kang cilik menthik nganti manuk unta, kang luwih dhuwur tinimbang wong. Diprakirakaké ana watara 8.800 – 10.200 spésiès manuk ing saindhenging donya; watara 1.500 jinis ing antarané tinemu ing Indonésia. Manéka jinis manuk iki kanthi èlmiah digolongaké sajeroning kelas Aves.

Manéka jinis manuk[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. Field, Daniel J.; Benito, Juan; Chen, Albert; Jagt, John W. M.; Ksepka, Daniel T. (March 2020). "Late Cretaceous neornithine from Europe illuminates the origins of crown birds". Nature. 579 (7799): 397–401. Bibcode:2020Natur.579..397F. doi:10.1038/s41586-020-2096-0. ISSN 0028-0836. PMID 32188952. S2CID 212937591.
  2. De Pietri, Vanesa L.; Scofield, R. Paul; Zelenkov, Nikita; Boles, Walter E.; Worthy, Trevor H. (February 2016). "The unexpected survival of an ancient lineage of anseriform birds into the Neogene of Australia: the youngest record of Presbyornithidae". Royal Society Open Science. 3 (2): 150635. Bibcode:2016RSOS....350635D. doi:10.1098/rsos.150635. PMC 4785986. PMID 26998335.