Dara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dara
Kalamangsa: Miocene awal-Saiki
Rock dove - natures pics.jpg
Feral Pigeon (Columba livia domestica) mabur
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Columbiformes
Famili: Columbidae
Subfamilies

pirsani teks

Dara iku familia Columbidae saka ordho Columbiformes.Dara local ya iku kagolong jinis manuk alasan kang diopèni manungsa kanggo kéwan ingonan ana ing omah utawa ing pekarangan. Sajeroning dadi kéwan pangopènan (sato iwèn) dara uga bisa dadi daging konsumsi manungsa, amarga daging dara rasané énak lan gurih.

Manuk dara bisa dipakani jagung, gabah lan beras. Panggonan utawa omah dara jenengé Pagupon. Dara kang alasan racaké nyusuh ana ing wit-witan. Pagupon (omah dara) iku kanggo dedunung utawa netepé dara lan ngiyup saka panasé srengéngé lan udan. Mumpangate pagupon uga bisa kanggo nyusuh (sarang), ngangkremi endhog supaya bisa netes. Endhog kang diangkremi suwéné 25 dina bisa netes dadi piyik (anak dara). Umur sewulan utawa (30 dina), wis thukul wuluné, sok diarani ing tlatah Jawa karang drejepi. Piyik dara kang durung bisa golèk pangan dhèwé racaké diloloh (dipakani liwat cucuké déning simboké).

Macem-Macem Dara[besut | besut sumber]

Dara uga bisa dikelompokake miturut warnané[besut | besut sumber]

  • Dara Cemani: Dara kang wernane ireng
  • Dara Blorok: Dara kang jinis wernane ana telu 3 ya iku abang, kuning lan putih
  • Dara Klawu: Dara kang warnané campura saka warna ireng karo putih utawa mau warna klawu

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.