Jagung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jagung
Zea mays.jpg
Jagung
Taxonomi
Regnum: Plantae
Rumpun: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Poales
Kulawarga
  Zea mays

Jagung iku panganan dhasar sing wigati nomer loro sajagat sawisé gandum lan sadurungé beras. Ing tanah Jawa lan sakitaré utamané wong Madura sing dhemen mangan jagung.

Jagung bisa thukul ing tlatah garing mulané disenengi wong Madura. Jagung sejatiné asalé saka jagat bawana Amérika. Para pakar ngira-ngira yèn jagung wis ditandur manungsa kurang luwih 6.500 - 12.000 taun kapungkur.

Jagung bisa digawé panganan werna-werna, kayata marning, brondong, lepet jagung lan bakwan jagung. Yèn digawé glepung jenengé maizéna, kena kanggo gawé jenang, nyamikan, kué putri ayu lan liya-liyané. Godhong jagung bisa kanggo pakan sapi.

Jagung kalebu bahan pangan sing nanduré gampang lan akèh paédahé. Mangsa ketiga utawa rendheng bisa nandur jagung. Yén ketiga kudu gelem nyirami. Rabuké cukup rabuk kandhang lan uréa.

Tanduran jagung.
Zea mays "fraise"
Zea mays "Oaxacan Green"
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jagung&oldid=876572"