Columbiformes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Columbiformes
Kalamangsa: Miosen Awal - Saiki
Streptopelia chinensis NBII.jpg
Deruk Biyasa
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Infraklas: Neognathae
Ordho: Columbiformes
Latham, 1790
Famili
Columbidae

Ordo manuk Columbiformes nyakup dara lan merpati sing kasebar wiyar ing saindhenging donya, sing diklasifikasikaké sajeroning famili Columbidae, lan Dodo & Solitaire Rodrigues sing wis cures, sing wis suwé diklasifikasikaké sajeroning famili kaloro, Raphidae[1]. 313 spésies ditemukan di seluruh donya yang kalebu kedalam ordo Columbiformes[2]. Kaya akèh manuk liyané, kabèh Columbiformes iku monogamus. Nanging, ora kaya akèh manuk liyané, Columbiformes bisa ngombé kanthi ngisep banyu tanpa ngiringké endhas mburi[3][4].

Taksonomi[besut | besut sumber]

Pteroclidae (sandgrouse) biyèné kalebu sajeroning ordo iki mligi amarga prilaku ngombé iki ("Siji-sijiné golongan liya sing nuduhaké prilaku sing padha, ya iku Pteroclidae, dipanggonaké cedhak karo dara mung amarga karakteristik sing tuwa banget sing diyakini iki."[4]). Namun kemudian, Pteroclidae dilaporkan tidak dapat minum dengan "menghisap" atau "menyedot"[5], lan pteroclidae banjur dipisahaké sajeroning ordo Pteroclidiformes lan dinyatakaké cedhak karo manuk pasisir[1].

Analisis osteologi lan sekuens DNA[6][7] ngindhikasikaké yèn golongan Dodo lan Solitaire Rodrigues luwih pas dipindhahaké dadi subfamili Raphinae sajeroning Columbidae ngèlingi kurangé informasi luwih lanjut.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b "Columbiformes (Pigeons, Doves, and Dodos)". Francis Hugh John Crome. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. Eds. Michael Hutchins, Dennis A. Thoney, and Melissa C. McDade. Vol. 9: Birds II. 2nd ed. Detroit: Gale, 2004. p 241-246. 17 vols.
  2. [Curry, Robert. "Avian Orders: Columbiformes." BirdNet. 1 Nov. 2003. Smithsonian Institution. 11 Aug. 2007 <http://www.nmnh.si.edu/BIRDNET/ORDERS/Columbiformes.html>.
  3. "Drinking Behavior of Mousebirds in the Namib Desert, Southern Africa "; Tom J. Cade and Lewis I. Greenwald; The Auk, V.83, No. 1, January, 1966 pdf
  4. a b K. Lorenz, Verhandl. Deutsch. Zool. Ges., 41 [Zool. Anz. Suppl. 12]: 69-102, 1939
  5. "Drinking Behavior of Sandgrouse in the Namib and Kalahari Deserts, Africa"; Tom J. Cade, Ernest J. Willoughby, and Gordon L. Maclean; The Auk, V.83, No. 1, January, 1966 pdf
  6. Janoo, Anwar (2005): Discovery of isolated dodo bones [Raphus cucullatus (L.), Aves, Columbiformes] from Mauritius cave shelters highlights human predation, with a comment on the status of the family Raphidae Wetmore, 1930. Annales de Paléontologie 91: 167–180. [English with French abstract] Cithakan:DOI (HTML abstract)
  7. Shapiro, Beth; Sibthorpe, Dean; Rambaut, Andrew; Austin, Jeremy; Wragg, Graham M.; Bininda-Emonds, Olaf R. P.; Lee, Patricia L. M. & Cooper, Alan (2002): Flight of the Dodo. Science 295: 1683. Cithakan:DOI (HTML abstract) Supplementary information

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Columbiformes ing DMOZ