Dodo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dodo
Kalamangsa: Baru saja
Dodo 1.JPG
Rekonstruksi Dodo

Cures  (pungkasané abad ping 17) (IUCN 3.1)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Columbiformes
Famili: Columbidae
Subfamili: Raphinae
Génus: Raphus
Brisson, 1760
Spésies: R. cucullatus
Jeneng binomial
Raphus cucullatus
(Linnaeus, 1758)
DodoRangeMauritius.gif
Tempat hidup (berwarna merah)
Sinonim
  • Struthio cucullatus Linnaeus, 1758
  • Didus ineptus Linnaeus 1766

Dodo (Raphus cucullatus) inggih punika manuk ingkang boten saged mibèer ingkang natè gesang ing Pulau Mauritius. Manuk punika gègayutan kaliyan merpati. Manuk punika gadhah nduwur sawatawis sètunggal mèter, pemakan woh-wohan, lan bersarang ing lemah.

Dodo cures antawis pertengahan ngantos pungkasan abad ke-17. Kepunahanipun asring dipundadosakèn arketipe amèrgi kèdadosan ing sajarah manungsa lan akibat aktivitas manungsa.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Mbotèn gamblang saking pundhi punika tèmbung dodo kaasal. Manawi nggadaho gégayutan dodaars, basa Walandi kanggé sejenis bebek. Wonten nggègayutanipun antawis kalihipun amargi ingkang sami bulu ing sikilipun utawi amargi kalihipun binatang punika kaku. manawi kados pundhi, tiyang walandi ugi dipunmangertosi nyèbat unggas saking Mauritius punika kaliyan walghvogel (unggas ingkang ndamel mual) amargi raosipun. Asma kapungkasan punika dipunginaakèn kawiwitan ing jurnal saking laksamana Wybrand van Warwijck ingkang ngunjungi lan maringi asma Mauritius taun 1598. Dodo utawi Dodaerse malih kaserat ing jurnal kapten Willem van West-Zanen sekawan taun ngajengipun,[1] ananging boten gamblang punapa punika ingkang kawiwitan ngginakaken asma kasebut, amargi sakderenipun tiyang Walandi, tiyang Portugis sampun ngunjungi pulau punika taun 1507, ananging boten dumunung. Miturut Kamus Encarta lan Kamus Ètimologi Chambers, "dodo" asalipun saking basa Portugis doudo (sekarang doido) manawi "bodoh" utawi "gila".[2] Ananging, istilah Portugis kangga manuk sapunika, dodô, asalipun saking basa Inggris. Tembung doudo utawi doido ing basa Portugis piyambakan kemungkinan asalipun saking basa Inggris lami ("dolt"). Keraguan bahwa asal tempung punka saking Portugis ugi amargi, ing basa Portugis, asma ingkang kabentuk saking pengulangan kalih suku tembung kapinger kekanak-kanakan. Manawi sanès inggih punika dodo punika onomatope saking swanten manuk punika piyambak , swanten ingkang sami manuk merpati 'doo-doo'.[3]

Biologi[besut | besut sumber]

Morfologi lan boten kapastian miber[besut | besut sumber]

Ing wulan Oktober 2005, péranganing Mare aux Songes, panggènan ingkang wigati saking tilas dodo, dipungantosaken déning suatu tim peneliti internasional. Kathah tilas ingkang kapanggih , kalebet saking balung manuk kaliyan kedewasaan beragam,[4] lan pinten-pinten balung punika gamblang saking kerangka seekor manuk lan kasimpen ing panggènan aslinipun. [2] Temuan punika dipunpertunjuaken ing publik ing Dhésèmber 2005 ing Naturalis, sebuah musiyum ing Leiden. Sadèrèngipun, pinten-pinten spésimèn ingkang dipungayutaken kaliyan dodo sampun dipuntepang, kathah kapérang saking balung-balung berserakan. Museum Natural History ing Dublin lan ing Universitas Oxford, ing antawisipun, gadhah spésimèn ingkang dipunsusun saking tilas ingkang gadhah gegayutan punika. Ndok dodo dipunpertunjukaken ing Museum London Wétan punika Afrika Selatan. Ngantos ing wanci punika, tilas ingkang paling jangkep, ingkang dipunpertunjukaken ing Museum of Natural History ing Universitas Oxford, arupi sapérangan balung sikil lan mustaka ingkang kaisi satunggalipun pérangan salira lunak ingkang taksih wonten saking spésies punika.

Gambar dodo olèh Jan Savery taun 1651 adhedhasar ing lukisan Roelant Savery taun 1626, dipundamel saking spésimèn ingkang kaisi - perhatikan punika piyambakipun gadhah kalih sikil kiwa lan manuk punika katingal lemu ing panggènan penangkapanipun.

Sisa saking dodo kapungkasan dipunsimpen ing Oxford's Ashmolean Museum, ananging ing pinggir pertengahan abad ke-18, spésimèn punika sampun leres-leres rusak lan dipunperintahaken kanggé dipunbuang déning kurator utawi direktur musiyum sawetawisr taun 1755. Ing wulan Juni 2007, para petualang ingkang mengeksplorasi sebuah guwa ing Lautan Hindia punika kapanggih kerangka dodo ingkang paling jangkep lan paling kasipen saé dipunbandingaken ingkang sanèsipun ngantos punika.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Staub, France (1996): Dodo and solitaires, myths and reality. Proceedings of the Royal Society of Arts & Sciences of Mauritius 6: 89-122 HTML fulltext
  2. ^ a b "Dodo skeleton find in Mauritius". BBC News. 2006-06-24. Dijupuk 2006-08-28. 
  3. ^ Quammen, David (1996): The Song of the Dodo: Island Biogeography in an Age of Extinction. Touchstone, New York. ISBN 0-684-82712-3
  4. ^ "Scientists find 'mass dodo grave'". BBC News. 2005-12-24. Dijupuk 2006-09-07. 
  5. ^ "Dodo Skeleton Found on Island, May Yield Extinct Bird's DNA". National Geographic. 2007-07-03. Dijupuk 2007-07-09. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Dodo ing KamusWiki.

Cithakan:Artikel bagus