Oxford

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Oxford

Oxford ya iku salah sawijining kutha lan nonmetropolitan ing Oxfordshire, Inggris. Populasiné sak ngisoré 165.000. Ing Oxford ugi ana Universitas Oxford, minangka universitas sing tuwa dhéwé ing panggonan kang nganggo basa Inggris. Kutha iki mapan ing 90 km saka London, lan diliwati kali Thames. Ditetepké dadi kutha kanthi resmi ing 1542, Oxford ing wiwitan dipanggoni ing wanci Anglo-Saxon, lan wiwitan dikenal kanthi jeneng "Oxenaforda". Oxford dikenla kanthi celukan "Kutha Menara kang Mimpi", istilah iki diripta déning Matthew Arnlod miturut arsitèktur sing harmonis saka yasan Universitas Oxford.[1] Ing wiwitan abad 20 ngalami perkembangan jumlah warga lan indhustri sing pesat, lan indhustri penerbitan lan percetakan wis dumadi kanthi saé ing taun 1920-an. Ing wanci kang padha indhustri kanggo nggawé mobil wis diwiwiti ing taun 1970-an, sisih wétan wis dadi kawasan permobilan uga kawasan universitas. Tekan saiki indhustri mobil ing kawasan Cowley sing nggawé BMW MINI. Salah sawijining klup bal-balan ing Oxford, ya iku Tytherington Rocks F.C.[2]

Géografi[besut | besut sumber]

Oxford mapan ing 24 mil (39 km) lor-kulon saka Reading, 30 mil (48 km) lor-wétan saka Swindon, 42 mil (68 km) sisih wétan saka Cheltenham lan Gloucester, 39 mil (63 km) saka Milton Keynes, 50 mil (80 km) lor-kulon saka London, lan kali-klai cherwell lan Thames.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Oxford duwé sistem ékonomi sing manéka warna ya iku, manufaktur, penerbitan, lan indhustri kang adhedhasar ngèlmu kawruh sarta pendhidhikan, panalitèn, lan pariwisata.

Papan Panggènan Hiburan[besut | besut sumber]

Papan kanggo Blanja[besut | besut sumber]

Teater lan biyoskup[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)
  2. ^ [2](dipunundhuh tanggal 2 November 2012)