London

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
London
Dari atas kiri: City of London, Tower Bridge dan London Eye, Pura Westminster
Peparab: The Big Smoke
Region London di Karajan Manunggal
Region London di Karajan Manunggal
Sovereign state United Kingdom
Constituent country England
Region London
Ceremonial counties City and Greater London
Districts City and 32 boroughs
Settled by Romans as Londinium c. AD 43
Headquarters City Hall
Papréntahan
 • Regional authority Greater London Authority
 • Regional assembly London Assembly
 • Mayor of London Boris Johnson
 • UK Parliament
 - London Assembly
 - European Parliament
74 constituencies
14 constituencies
London constituency
Laladan
 • London 659 sq mi (1,710 km2)
Élevasi[1] 79 ft (24 m)
Cacah warga (July 2007 est.)[2][3][4]
 • London 7.556.900
 • Pepadhet 12.331/sq mi (4.761/km2)
 • Urban 8.278.251
 • Métro 12.300.000 to 13.945.000
 • Demonym Londoner
 • Ethnicity
(June 2006 estimates)[5]
Zona wektu GMT (UTC0)
 • Usum panas (DST) BST (UTC+1)
Postcode district(s) Various
Kodhe laladan 020 and others
Situs wèb http://www.london.gov.uk/
Kutha London ing Inggris

London punika ibu kitha Inggris lan Britania Raya. Kutha ingkang kabangun déning tiyang Romawi ing mangsa rumiyin lan riyin mau Londinium punika ing 1 Januari 2005 padunungipun kirang langkung 7,4 yuta jiwa ing laladan London Raya lan mayuta-yuta jiwa malih ing laladan métropolitanipun.

Padunung London kapérang saking warna-warna etnik, budaya, lan agama, sarta guneman mawi méh 300 basa, ingkang ndadosaken kutha paling kosmopolitan lan dinamis ing donya. Padunung London biyasa nyebut piyambakipun Londoner sing saben panutur tembung basa Inggrisé kanggo dhialék Cockney lan Kantish minangka basane klas gawé (Inggris: working class). Nalika liyané sing kalebu klas dhuwur (Inggris: upper class) lumrahé kanggo dhialèk Posh.

London ugi dados basis samudaya organisasi, institusi lan perusahaan ingkang gadhah prabawa ing donya. London ugi arupi campuran antara tradisi lan teknologi, sarta salah satunggal tujuan wisata utami.

London kalebet salah satunggaling kutha ageng ing donya sami kaliyan New York, Paris, lan Tokyo. London ugi sanget berkembang wonten ing samudaya babagan kados finansial, komunikasi, lan seni. London ugi ndarbèni kathah kastil, musiyum, teater, gedhong konsér, galèri, papan anggegana, stadion ulah raga, lan pura.

Ing 6 Juli 2005, London kasil angsal hak nyelenggaraaken Olimpiade 2012. Sadèrèngipun, London ugi naté nyelenggaraaken Olimpiade 1908 lan Olimpiade 1948.

Géografi[besut | besut sumber]

London Raya ngliputi laladan ingkang wiyaripun 609 mil pasagi utawi 1.579 km². Awalipun, London dipundegaken ing laladan lèr Kali Thames kanthi satunggal kreteg, London Bridge. Ing abad kaping 18 ing wekdal kathah kreteg dipunyasa, London wiwit berkembang tumuju sadaya arah.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel Utama: Sajarah London

Nami London dipunkinten asalipun saking Londinium ing basa Latin. Kutha ingkang dipundegaken tiyang Romawi punika dados kutha krajan kanggé provinsi Brittania ing mangsa kekuasaan Romawi ing Inggris.

Sasampunipun Kekaisaran Romawi dhawah, kutha punika dipuntilar lan ing abad kaping 7, kutha Saxon ngadeg kirang langkung 1 mil ing kilèn Aldwych modhérn kanthi nami Lundenwic. Kutha London Romawi dipunpanggèni malih kirang langkung abad kaping 9 lan abad kaping10.

Wonten ing perkembanganipun, Westminster ingkang sadèrèngipun satunggal kutha piyambak, berkembang sesarengan kaliyan London lan dados kutha paling ageng ing Inggris éwadéné dèrèng dados kutha krajan. Kutha krajan Inggris dumugi kirang langkung abad kaping 12 inggih punika Winchester.

Transportasi[besut | besut sumber]

Transportasi Dharat[besut | besut sumber]

Rel[besut | besut sumber]

London Underground inggih punika jaringan sepur bawah tanah ingkang tuwa dhéwé ing donya lan mungkin ugi paling sibuk kanthi 3 yuta panganggé saben dinten. Nanging, ing tembé wingking wiwit katon panurunan layanan kados kepadhetan lan telatipun sepur amargi kirang invéstasi.

Layanan sepur tumuju dharatan Éropah dipunlayani liwat Channel Tunnel ingkang nyebrang Selat Dover.

Transportasi Udara[besut | besut sumber]

London dipunlayani déning kirang langkung 6 papan anggegana kanthi 3 ing wates London Raya lan 3 ing njawi. Ingkang paling ageng inggih punika Heathrow ingkang dados papan anggegana utami lan satunggaling hub penerbangan ingkang wigati. Amargi posisinipun ing lebet wates London Raya, proyék pawiyaranipun tansah angsal perlawanan. Éwadéné samanten, Terminal 5 ingkang saweg dipunyasa badhé kabikak ing taun 2008.

Papan Anggegana internasional London sanèsipun inggih punika Gatwick lan Stansted ingkang saben taun nglayani 30 yuta lan 20 yuta penumpang. Tigang papan anggegana sanèsipun inggih punika Biggin Hill, London City Airport lan Papan Anggegana Luton London.

Transportasi Banyu[besut | besut sumber]

Kali Thames saged dipunlangkungi kapal ingkang melaut ngantos sakiwa-tengené London Bridge lan déning kapal-kapal alit ngantos medal wates London Raya. Awalipun, transportasi banyu punika salah satunggaling transportasi utami ing London nanging sapunika lalu lintas banyu namung dipungunaaken kanggé wisata.

London ugi gadhah jaringan kanal, kalebet Kanal Regent's ingkang ngubungaken Thames tumuju Grand Union Canal.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Artikel Utama: Pariwisata ing London

London kaloka dados salah satunggaling tujuan wisata favorit ing donya kanthi warna-warna atraksi inggih ingkang asalipun saking mangsa rumiyin utawi ingkang langkung modhérn. Sapérangan obyek wisata ingkang kaloka inggih punika

Pambagéyan administratif[besut | besut sumber]

  1. City of London
  2. City of Westminster
  3. Kensington and Chelsea
  4. Hammersmith and Fulham
  5. Wandsworth
  6. Lambeth
  7. Southwark
  8. Tower Hamlets
  9. Hackney
  10. Islington
  11. Camden
  12. Brent
  13. Ealing
  14. Hounslow
  15. Richmond
  16. Kingston
  17. Merton
City of London City of Westminster Kensington and Chelsea Hammersmith and Fulham Wandsworth Lambeth Southwark Tower Hamlets Hackney Islington Camden Brent Ealing Hounslow Richmond upon Thames Kingston Merton Sutton Croydon Bromley Lewisham Greenwich Bexley Havering Barking and Dagenham Redbridge Newham Waltham Forest Haringey Enfield Barnet Harrow HillingdonLondonNumbered.png
Prekara gambar iki
  1. Sutton
  2. Croydon
  3. Bromley
  4. Lewisham
  5. Greenwich
  6. Bexley
  7. Havering
  8. Barking and Dagenham
  9. Redbridge
  10. Newham
  11. Waltham Forest
  12. Haringey
  13. Enfield
  14. Barnet
  15. Harrow
  16. Hillingdon

Klub-klub Ulah raga[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "London, United Kingdom Forecast: Weather Underground (weather and elevation at Heathrow Airport)" (online). The Weather Underground, Inc. Dijupuk 2008-06-06. 
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng urban_area_pop
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng metro_area_1
  4. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng metro_area_2
  5. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng 2006 ethnicity
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.