New York

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bab New York. Bab panganggoné sing liya, wacanen New York (Praja).
New York City
Top of Rock Cropped.jpg
Jeneng peparab: The Big Apple
Lambang Bendera
Lambang New York City
Bendera New York City
Data dhasar
Diadegaké: 1613
Nagara: USA
Praja: New York
County: Bronx (Bronx)
New York (Manhattan)
Queens (Queens)
Kings (Brooklyn)
Richmond (Staten Island)
Zona wektu Eastern Standard Time (UTC-5)
Map of New York Highlighting New York City.png
Lokasi praja New York
5 Boroughs Labels New York City Map Julius Schorzman.png
Lima Wewengkon New York City:
(1) Manhattan,
(2) Brooklyn,
(3) Queens,
(4) The Bronx,
(5) Staten Island
Padunung:
- Laladan New York Raya:
8,336,697 (2012)[1]
18,7 juta[2]
Kapadhetan:
- Laladan New York Raya:
10.359 jiwa per km²
824 jiwa per km²
Wewengkon: 1.214,4 km²
dari mana 785,6 km² ya iku tanah
Pamérangan administratif: 5 wewengkon
Kodhe pos: 10001-10292
Kodhe telepon: 212
Situs web resmi: www.nyc.gov
Pulitik
Walikutha: Michael Bloomberg
Citra satelit
Aster newyorkcity lrg.jpg
Sesawangan laladan Midtown Manhattan, 2003.

New York City (kanthi resmi jenengé City of New York) ya iku kutha gedhé dhéwé ing Amérika Sarékat (AS) lan salah sawijiné kutha kang paling wigati ing donya, mligi ing babagan kauangan donya lan komunikasi. Cacahé sing ndunungi ngluwihi 8 yuta jiwa sajeroning wewengkon sing ambané 800 km², lan populasi imigran kang akèh banget saka 180 nagara.

New York City uga dadi kutha krajan praja AS, New York. Kutha iki minangka mesin raksasa ékonomi donya, kanthi prodhuk metropolitan bruto sing gedhéné US$488,8 miliar ing taun 2003, gedhé dhéwé tinimbang kutha kutha ing AS lan nomer enem dibandingaké karo praja-praja AS liyané. Saupama dadi sawijiné nagara, New York City bakal duwé prodhuk dhomèstik bruto gedhé dhéwé angka 16 ing donya, ngluwihi Ruslan ($433 miliar). Bebarengan karo London, Paris lan Tokyo, kutha iki dianggep salah siji saka papat kutha global ing donya. PBB uga nduwé markasé ing kutha iki wiwit taun 1951.

Kutha iki dijuluki "The Big Apple" ("Apel Gedhé"), "Kutha kang ora naté turu", utawa "Kutha krajan Donya". New York City misuwur amarga budayané, kemanekawarnané, gaya hidupé kang rikat, kosmopolitanisme, lan kesempatan ékonominé. Kutha iki, wektu iki uga kaloka amarga duwé tingkat kadurjanan paling endhèk dibandhingaké kutha kutha ing Amérika Sarékat liyané.[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

The Castello Plan depicting New Amsterdam on the southern tip of Manhattan, 1660
Lower Manhattan's skyline with the Twin Towers of the World Trade Center (1973 – 2001)

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kutha New York
Cacahing sing ndunungi miturut taun [2]
1790 33.131
1900 3.437.202
1950 7.891.957
1970 7.894.862
1980 7.071.639
1990 7.322.564
2004 8.168.338

Kutha Kembar[besut | besut sumber]

Hubungan persahabatan karo:

Wacan Lanjutan[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]