New Amsterdam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
New Orange, c. 1674

New Amsterdam/Amsterdam Anyar (basa Walanda: Nieuw Amsterdam) iku jeneng saka laladan pamukiman mawa bètèng ing koloni Provinsi Walanda Anyar nalika abad ka-17 sing saterusé dadi New York City. Kutha iki diyasa nalika taun 1625 déning Perusahaan Hindhia Kulon Walanda, manggon ing pojok kidul pulo Manhattan sing strategis lan dimaksudaké kanggo ngreksa jalur mlebu usaha padagangan wulu sing dikuwasani perusahaan kasebut ing Lembah Hudson. New Amsterdam ngrembaka dadi laladan pamukiman kolonial Walanda gedhé dhéwé ing Amérika Lor lan ana ing kakuwasané nganti taun 1664, nalika tiba kanggo sauntara wektu menyang tangan Inggris. Walanda ngrebut manèh nalika taun 1673 lan dijenengi "Nieuw Oranje" (basa Inggris: "New Orange"), nanging ora suwé sabanjuré dipasrahaké manèh kanthi permanèn menyang tangan Inggris nalika taun 1674. Taun diadegaké kutha iki 1625 dipèngeti sajeroning Lambang Resmi Kutha New York (sadurungé katulis taun 1664, taun pambentukané déning pihak Inggris).

Delengen: Kolonisasi Walanda ing Amérika, Sajarah Kutha New York

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Hugh Morrison, Early American Architecture ISBN 0-486-25492-5 (Oxford University Press, 1952) [Dover Ed. 1987]
  • Russel Shorto, The island at the center of the world : the epic story of Dutch Manhattan, the forgotten colony that shaped America ISBN 0-385-50349-0 (New York : Doubleday, 2004.)

Cithakan:Laladan tilas panjajahan Nèderlan