Basa Walanda

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Basa Walanda
Basa Flam
Nederlands, Vlaams
Pangucapan [ˈneːdərlɑnts] ( rungokna)
Asal Utamané Walanda, Bèlgia, lan Suriname; uga Aruba, Surasyao, Santo Martin, saha Prancis (Flander Prancis).
Tlatah Utamané Éropah Kulon, saiki uga Afrika, Amérika Kidul lan Karibia.
Panyatur asli
220 yuta (2012)[1]
Gunggung (panyatur L1 tambah L2): 28 yuta (2012)[2]
Indo-Éropah
Rupa purwa
Latin (Alfabèt Walanda)
Braillé Walanda
Walanda Isarat (Nederlands met Gebaren)
Status resmi
Basa resmi ing
Bendera_Aruba Aruba
Flag of Belgium Belgia
Flag of Curaçao Curaçao
Flag of the Netherlands Walanda
Flag of Sint Maarten Sint Maarten
Flag of Suriname Suriname
Bèneluk
Uni Éropah
Sarékat Bangsa-Bangsa Amérika Kidul
CARICOM
Diundhangaké déning Nederlandse Taalunie
(Sarékat Basa Walanda)
Sandi basa
ISO 639-1 nl
ISO 639-2 dut (B)
nld (T)
ISO 639-3 Rupa-rupa:
nld – Walanda/Flam
vls – Flam Kulon (Vlaams)
zea – Zéalandis (Zeeuws)
Glottolog mode1257[3]
Linguasphere 52-ACB-a (rupa-rupa:
52-ACB-aa to -an)
{{{mapalt}}}
Wewengkon abasa Walanda (kalebu tlatahing basa sing saduluran, basa Afrikans)
{{{mapalt2}}}
Sebaraning basa Walanda lan dhialèkipun ana ing Éropah Kulon
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Basa Walanda iku basa Jermanik Kulon kang dipituturaké déning 20 yuta jiwa ing saindhenging donya. Jroning basa Walanda, basa iki disebut het Nederlands utawa de Nederlandse Taal. Jroning Basa Inggris disebut Dutch utawa the Dutch Language.

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Basa Walanda lan uga basa Inggris sarta basa Jerman, kalebu minangka bagéan saka kulawarga basa Jermanik Kulon kang gedhé. Nanging jroning kulawarga basa iki, basa Walanda sacara rélatif bisa dianggep cilik. Sifat khas basa Walanda ya iku dhasaré. Basa Walanda adhedhasar basa Frankia Hilir.

Biyèn, nalika suku-suku Jerman teka manggon ing sungapan Kali Rhein, Kali Maas lan Kali Schelde, kaum Frankia ya iku kang paling dominan lan pengaruhé paling gedhé kanggo tuwuhing basa Walanda ing tembé mburi tinimbang suku-suku kang isih cedhak perkerabatané kayadéné suku Frisia lan Saxon kang luwih akèh urip ing pesisir wektu semana, utamané manggon ing sisih wétan Kali IJssel. Amarga saka iku kakerabatan antara basa Walanda lan basa Jerman cedhak banget. Bebarengan karo basa Jerman Hulu (basa Jerman baku) lan basa Jerman Hilir, kang ora adhedhasa basa Frankia, basa Walanda kalebu apa kang disebut kulawarga basa Jermanik Kulon-Kontinental. Kulawarga iki minangka cawang saka basa Jermanik lan basa Jermanik dhéwé minangka cawang saka basa Indo-Éropah.

Sajarah[besut | besut sumber]

Faksimile: Abent omnes uolucres nidos inceptos nisi ego e tu. Hebban olla uogala nestas bigunnan hinase hi(c) (e)nda thu ...uug....mb ada....e nu.

Suwé banget dipercaya yèn bukti Basa Walanda paling tuwa iku awujud ukara iki:
“Hebban olla vogala nestas bigunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu”.
Jroning Basa Walanda moderen:
“Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en u. Waarop wachten we nog?”
Tegesé:
“Kabèh manuk wis gawé susuh kajaba aku lan kowé, apa kang kita tunggu?”.

Ukara iki kira-kira ditulis ing taun 1075 déning sawijining biarawan Flandria ing Rochester, Inggris.

Nanging nyatané saiki ditemokaké ukara-ukara kang luwih tuwa manèh.

Banjur karya sastra pisanan kang ana ya iku Karel ende Elegast, sawisé iku basa Walanda tansaya akèh tinulis.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Walanda ing KamusWiki.

Cithakan:Basa resmi Uni Éropah


  1. ^ Walanda/Flam at Ethnologue (ed. ka-18, 2015)
    Flam Kulon (Vlaams) at Ethnologue (ed. ka-18, 2015)
    Zéalandis (Zeeuws) at Ethnologue (ed. ka-18, 2015)
  2. ^ "Dutch — University of Leicester". .le.ac.uk. Retrieved 2015-08-12. 
  3. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Modern Dutch". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Walanda&oldid=1038615"