Madrid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Metrópolis building, in Gran Vía.
Peñalara: The Sierra de Guadarrama's highest peak.

Madrid ya iku kutha krajan lan kutha gedhé dhéwé ing Spanyol. Kutha iki dumunung ing ilèn Kali Manzanares ing pérangan tengah nagara Spanyol. Padunung ing kutha sing jembaré 607 km² iki kurang luwih ana 3,228 yuta jiwa (Juli 2005), nanging yèn tlatah metropolitané mèlu di itung bisa nganti 5,843 yuta jiwa. Panggonan lan sajarah ndadèkaké Madrid minangka punjer kagiatan finansial lan pulitik ing Ujung Iberia, luwih-luwih sawisé pulih iklim dhémokrasi ing taun 1975 lan integrasi sajeroning Uni Éropah.

Walikota Madrid ya iku Manuela Carmena. Padunung Madrid asring uga diarani madrileños.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sanadyan Madrid wis dipanggoni wiwit jaman prasajarah,[1] ing jaman Romawi tlatah iki didarbèni déning diosis Complutum (saiki Alcalá de Henares), nanging data pisanan kutha iki ana ing abad ka-9, nalika Muhammad I mrintahaké yasa pura cilik ing panggonan kang saiki madeg Palacio Real. Sakubengé pura ciliki iki uga diyasa bètèng cilik citadel, al-Mudaina. Cedhak pura ugu diyasa ''Manzanares'', déning wong muslim diarani al-Majrīṭ (Arabic: المجريط, "sumber banyu"). Saka tembung iki asalé jeneng panggonan iki Majerit, kang sabanjuré owah é dadi Madrid. Bèntèng iki ing taun 1085 direbut déning Alfonso VI saka Castile sajeroning serangané menyang Toledo. Dhèwèké nahbisaké masjid kang ana dadi gréja Virgin Almudena (almudin, ing garnisun granary). Ing taun 1329, ''Cortes Generales'' wiwit digawé ing kutha iki kanggo mènèhi pamrayoga marang Alfonso XI saka Castile. Kaum Yahudi Sephardi lan Moors isih tetep urip ing kutha iki nganti diusir ana ing pungkasan abad ka-15.[2] Sawisé karusuhan lan kobongan, Henry III saka Castile (1379–1406) yasa manèh kutha iki lan bètèng sajabané témbok kanggo ngamanaké awaké dhéwé ing El Pardo.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Distritos de Madrid

Madrid kanthi administratif kapérang sajeroning 21 dhistrik, kang kapérang manèh sajeroning 128 dhistrik utawa wards (barrios):[3]

  1. Centro: Palacio, Embajadores, Cortes, Justicia, Universidad, Sol.
  2. Arganzuela: Paseo Imperial, Acacias, Chopera, Legazpi, Delicias, Palos de la Frontera, Atocha.
  3. Retiro: Pacífico, Adelfas, Estrella, Ibiza, Jerónimos, Niño Jesús.
  4. Salamanca: Recoletos, Goya, Fuente del Berro, Guindalera, Lista, Castellana.
  5. Chamartín: El Viso, Prosperidad, Ciudad Jardín, Hispanoamérica, Nueva España, Pza. Castilla.
  6. Tetuán: Bellas Vistas, Cuatro Caminos, Castillejos, Almenara, Valdeacederas, Berruguete.
  7. Chamberi: Gaztambide, Arapiles, Trafalgar, Almagro, Vallehermoso, Ríos Rosas.
  8. Fuencarral-El Pardo: El Pardo, Fuentelarreina, Peñagrande, Barrio del Pilar, La Paz, Valverde, Mirasierra, El Goloso.
  9. Moncloa-Aravaca: Casa de Campo, Argüelles, Ciudad Universitaria, Valdezarza, Valdemarín, El Plantío, Aravaca.
  10. Latina: Los Cármenes, Puerta del Ángel, Lucero, Aluche, Las Águilas, Campamento, Cuatro Vientos.
  11. Carabanchel: Comillas, Opañel, San Isidro, Vista Alegre, Puerta Bonita, Buenavista, Abrantes.
  12. Usera: Orcasitas, Orcasur, San Fermín, Almendrales, Moscardó, Zofio, Pradolongo.
  13. Puente de Vallecas: Entrevías, San Diego, Palomeras Bajas, Palomeras Sureste, Portazgo, Numancia.
  14. Moratalaz: Pavones, Horcajo, Marroquina, Media Legua, Fontarrón, Vinateros.
  15. Ciudad Lineal: Ventas, Pueblo Nuevo, Quintana, La Concepción, San Pascual, San Juan Bautista, Colina, Atalaya, Costillares.
  16. Hortaleza: Palomas, Valdefuentes, Canillas, Pinar del Rey, Apóstol Santiago, Piovera.
  17. Villaverde: San Andrés, San Cristóbal, Butarque, Los Rosales, Los Ángeles (Villaverde).
  18. Villa de Vallecas: Casco Histórico de Vallecas, Santa Eugenia.
  19. Vicálvaro: Casco Histórico de Vicálvaro, Ambroz.
  20. San Blas: Simancas, Hellín, Amposta, Arcos, Rosas, Rejas, Canillejas, Salvador.
  21. Barajas: Alameda de Osuna, Aeropuerto, Casco Histórico de Barajas, Timón, Corralejos.

Wisata[besut | besut sumber]

The Prado Museum.
Barajas Airport

Gladri lan Museum[besut | besut sumber]

Seni lan Pusat Studi Literatur[besut | besut sumber]

Musik Klasik lan Opera[besut | besut sumber]

Wisata Kutha[besut | besut sumber]

Madrid view from Faro de Moncloa
Puerta del Sol, Madrid.
Puerta del Sol, Madrid.

Atraksi Matador[besut | besut sumber]

Transportasi[besut | besut sumber]

Papan Anggegana Internasional Barajas ya iku papan anggegana kang ana ing Madrid, minangka punjeré Iberia Airlines. Papan Anggegana mau dadi pintu gerbang utama menyang Ujung Iberoa saka Éropah, Amérika, lan belahan donya liyané kanthi arus penumpang cacahé 40 yuta setaun. Amarga tuwuhé kagiatan kang rikat, terminal kang dadi terminal papan anggegana gedhé dhéwé ing Éropah iku wis ditambahi rong landas pacu manèh.

A modhèren metro train (type 8000).

Stasiun kereta api utama ing Madrid ya iku Atocha lan Chamartin. Fokus utama pangyasa infrastruktur ing Spanyol ya iku sawijining jaringan rel kecepatan tinggi, Alta Velocidad Española (AVE) kanthi tujuan supaya kutha-kutha wigati sing adoh maksimal mung patang jam saka Madrid lan 6 jam saka Barcelona. Kutha-kutha kang kagandhèng nganggo sepur saka stasiun Atocha sajeroning jaringan iki antarané Seville, Toledo, Zaragoza, lan Lleida. Barcelona lan Malaga bakal kagandhèng ing taun 2007.

Madrid uga duwé jaringan kereta bawah tanah, Madrid Metro kang minangka salah sawijining jaringan kang paling amba ing donya.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ http://elmadridmedieval.jmcastellanos.com/ Madrid jaman praseajarah (Basa Spanyol)
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng History_of_Madrid
  3. ^ "División Administrativa de Madrid". Verdad-11M. July 9, 2006.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Wilayah otonomi Spanyol (comunidades autónomas) Gendéra Spanyol
Andalusia | Aragon | Asturias | Kapuloan Baleares | País Vasco | Kapuloan Canary | Cantabria | Castile–La Mancha | Castile–Leon | Catalunya | Extremadura | Galicia | Madrid | Murcia | Navarra | La Rioja | Valencia | Ceuta | Melilla | Plazas de soberanía