Andalusia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Comunidad Autónoma de
Andalucía
Gendéra Lambang
Sesanti: Dominator Hercules Fundator

Andalucía por sí, para España y la humanidad
(Andalusia kanggo awaké dhéwé, kanggo Spanyol, lan kanggo umat manungsa)

Locator map of Andalusia.png
Kutha krajan Sevilla
Wewengkon
 – Total
 – % saka Spanyol
Peringkat angka 2
 87.268 km²
 17,2%
Padunung
 – Total (2005)
 – % dari Spanyol
 – Kapadhetan
Peringkat angka 1
 7.849.799
 17,9%
 89,95/km²
Demonim
 – basa Inggris
 – basa Spanyol

 Andalusian
 andaluz, andaluza
Statuta Otonomi 11 Januari 1982
Perwakilan
parlemèn

 – Kursi Konggrès
 – Kursi Senat
 62
 8
Présidhèn José Antonio Griñán Martínez (PSOE)
Junta de Andalucía

Andalusia (basa Spanyol: Andalucía) iku komunitas otonomi Spanyol. Andalusia iku wewengkon otonomi kang paling padhet sing ndunungi lan kang kaloro gedhé dhéwé saka 17 wewengkon kang amangun Spanyol. Kutha krajané ya iku Sevilla.

Andalucia diwatesi, ing sisih lor déning Extremadura lan Castilla-La Mancha; ing sisih wétan déning Murcia lan Laut Mediterania; ing sisih kulon déning Portugal lan Samudra Atlantik (kidul-kulon); ing sisih kidul déning Segara Mediterania (kidul-wétan) lan Samudra Atlantik (kidul-kulon) kahubungaké déning Selat Gibraltar ing pucuk kidul kang misahaké Spanyol karo Maroko. Uga ing sisih kidul tlatah iki wewatesan karo Gibraltar, koloni Karajan Manunggal.

masjid ing Andalusia

Jeneng Andalusia asal saka jeneng basa Arab "Al Andalus", kang tegesé péranganing jazirah Iberia kang biyèn ana ing ngisor pamaréntahan Muslim. Sajarah Islam Spanyol bisa tinemu ing "gapura" al-Andalus. Tartessos, kutha krajan Peradaban Tartessos kang biyèn agung lan kuwasa, dumunung ing Andalusia, lan kaloka sajeroning Alkitab kanthi jeneng Tarsus. Luwih akèh informasi bab wewengkon iki bisa tinemu sajeroning entri Hispania Baetica, jeneng provinsi Romawi kang biyèn dumunung ing wewengkon iki.

Budaya Andalusia akèh kadayan déning pamaréntahan Muslim ing wewengkon iku sajeroning wolung abad, kang pungkasan taun 1492 kanthi penaklukan Granada déning ratu lan ratu Katulik.

Basa Spanyol kang digunakaké ing bawana Amérika lumrahé minangka turunan saka dhialèk Andalusia saka Spanyol Castilian amarga peranan kang dimainaké déning Sevilla minangka "gapura" menyang wewengkon-wewengkon Spanyol ing Amérika ing abad angka 16 lan 17.

Andalusia misuwur déning arsitèktur Moor-é. Monumen-monumen misuwur ing Andalusia antarané Alhambra ng Granada, Mezquita ing Córdoba lan menara Torre del Oro lan Giralda ing Sevilla lan Reales Alcázares ing Sevilla. Sisa-sisa dhudhukan arkéologis, kalebu Medina Azahara, cedhak Córdoba lan Itálica, cedhak Sevilla.

Masakan Andalusia misuwur amarga akèh migunakaké iwak lan kerang, panganan panutupé, lan sherryné kang kawenytar sadonya.

Andalusia dipérang dadi wolung provinsi kang dijenengké miturut kutha krajan provinsi-provinsi mau:

Kutha-kutha Andalusia liyané ya iku:

Andalusia iku minangka panggonan lairé musik flamenco lan adu banthèng.

Dina Andalusia dirayakaké saben tanggal 28 Fèbruari.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Wilayah otonomi Spanyol (comunidades autónomas) Gendéra Spanyol
Andalusia | Aragon | Asturias | Kapuloan Baleares | País Vasco | Kapuloan Canary | Cantabria | Castile–La Mancha | Castile–Leon | Catalunya | Extremadura | Galicia | Madrid | Murcia | Navarra | La Rioja | Valencia | Ceuta | Melilla | Plazas de soberanía