Andalusia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Comunidad Autónoma de
Andalucía
Gendéra Lambang
Motto: Dominator Hercules Fundator

Andalucía por sí, para España y la humanidad
(Andalusia kanggo awaké dhéwé, kanggo Spanyol, lan kanggo umat manungsa)

Locator map of Andalusia.png
Ibu kutha Sevilla
Wilayah
 – Total
 – % saka Spanyol
Peringkat ka-2
 87.268 km²
 17,2%
Pedunung
 – Total (2005)
 – % dari Spanyol
 – Kapadhetan
Peringkat ka- 1
 7.849.799
 17,9%
 89,95/km²
Demonim
 – basa Inggris
 – basa Spanyol

 Andalusian
 andaluz, andaluza
Statuta Otonomi 11 Januari 1982
Perwakilan
parlemen

 – Kursi Kongres
 – Kursi Senat
 62
 8
Presiden José Antonio Griñán Martínez (PSOE)
Junta de Andalucía

Andalusia (basa Spanyol: Andalucía) kuwi sawijining komunitas otonomi Spanyol. Andalusia kuwi wilayah otonomi kang paling padhet pedunungé lan kang kaloro paling gedhé saka 17 wilayah kang amangun Spanyol. Ibu kuthané yakuwi Sevilla.

Andalucia diwatesi, ing sisih lor déning Extremadura lan Castilla-La Mancha; ing sisih wétan déning Murcia lan Laut Mediterania; ing sisih kulon déning Portugal lan Samudra Atlantik (kidul-kulon); ing sisih kidul déning Segara Mediterania (kidul-wétan) lan Samudra Atlantik (kidul-kulon) kahubungaké déning Selat Gibraltar ing pucuk kidul kang misahaké Spanyol karo Maroko. Uga ing sisih kidul tlatah iki wewatesan karo Gibraltar, koloni Britania Raya.

mesjid ing Andalusia

Jeneng Andalusia asal saka jeneng basa Arab "Al Andalus", kang ngarujuk marang bagéan saka jazirah Iberia kang biyèn ana ing ngisor pamaréntahan Muslim. Sajarah Islam Spanyol bisa ditemokaké ing "gapura" al-Andalus. Tartessos, ibu kutha Peradaban Tartessos kang biyèn agung lan kuasa, dumunung ing Andalusia, lan dikenal jroning Alkitab kanthi jeneng Tarsus. Luwih akèh informasi bab wilayah iki bisa ditemokaké jroning entri Hispania Baetica, jeneng provinsi Romawi kang biyèn dumunung ing wilayah iki.

Budhaya Andalusia akèh dipengaruhi déning pamaréntahan Muslim ing wilayah iku sajroning wolung abad, kang pungkasan taun 1492 kanthi penaklukan Granada déning raja lan ratu Katulik.

Basa Spanyol kang digunakaké ing bawana Amérika umumé minangka turunan saka dhialèk Andalusia saka Spanyol Castilian amarga peranan kang dimainaké déning Sevilla minangka "gapura" menyang wilayah-wilayah Spanyol ing Amérika ing abad ka- 16 lan 17.

Andalusia misuwur déning arsitektur Moor-é. Monumen-monumen misuwur ing Andalusia antara liya Alhambra ng Granada, Mezquita ing Córdoba lan menara Torre del Oro lan Giralda ing Sevilla lan Reales Alcázares ing Sevilla. Sisa-sisa dhudhukan arkeologis, klebu Medina Azahara, cedhak Córdoba lan Itálica, cedhak Sevilla.

Masakan Andalusia misuwur amarga akèh migunakaké iwak lan kerang, panganan panutupé, lan sherryné kang kawenytar sadonya.

Andalusia dipérang dadi wolung provinsi kang dijenengké miturut ibu kutha provinsi-provinsi mau:

Kutha-kutha Andalusia liyané yakuwi:

Andalusia kuwi minangka panggonan lairé musik flamenco lan adu banthèng.

Dina Andalusia dirayakaké saben tanggal 28 Februari.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Wilayah otonomi Spanyol (comunidades autónomas) Gendéra Spanyol
Andalusia | Aragon | Asturias | Kapuloan Baleares | País Vasco | Kapuloan Canary | Cantabria | Castile–La Mancha | Castile–Leon | Catalunya | Extremadura | Galicia | Madrid | Murcia | Navarra | La Rioja | Valencia | Ceuta | Melilla | Plazas de soberanía

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Andalusia&oldid=862743"