Muslim

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Muslim

Muslim artinipun tiyang Islam (nyakseni yèn Tuhanipun namung Allah, lan nyekseni yèn Kanjeng Muhammad)punika utusanipun Allah.Kagem tiyang Islam kedah mangertasi rukun Islam ingkang cacahipun wanten 5 (Syahadat,Salat,Puasa,Zakat,Haji) lan rukun Iman ingkang cacahipun wanten 6(Iman dateng Allah,iman dateng Malaikat, iman dateng Rasul,iman dateng kitab, iman dateng hari akir, lan iman dateng qodho' dan qodar).

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-cirinipun sipat lan tindakan tiyang Islam engkang kasebut muslim yoiku:

  1. Adil ategese boten mihak utawa imbang yèn ngecakaké ukuman.
  2. Amal Saleh ategese nglakone sing apik-apik kemawon engkang kanduwèni manfaat dhumateng urip brebrayan.mèlu Hamemayu Hayning Bawono.
  3. Amal Jariyah ategese nglakone tumindakan sing bermanfaat trus-trusan,contoné yasa Masjid,Panjenengan nulis ngèlmu wonten eklopedia punika ngèlmu engkang sanget dipunmanfaataken tiyang akèh sarana ikhlas.
  4. Amar ma'ruf ngajak tiyang sanès tumindak Amal saleh lan Amal Jariyah.
  5. Nahi mungkar,tegesipun nyegah perkawis ingkang dilarang kaliyan agami.
  6. Bekti dateng tiyang sepuh kaleh.
  7. mahabbah(seneng lan remen) dhumateng Allah kaliyan Rosulipun.
  8. Luma ,Seneng ambiyantu dateng sinten kemawan ingkang mbutuhake.
  9. Ora lumeh seneng nyambut gawé.
  10. Ngormati tiyang sanès,boten adigang adigung adiguna.
  11. Iffah,ngraos kasucen lair batin.
  12. Ihsan ategese tumindak apik menyat tiyang sanès.
  13. Ilmu,ngolek ngèlmu salawasé urip.
  14. Iklas, Nrimo apa anané, boten njaluk pangarep.
  15. Jujur, gadhah sipat jujur dateng sinten kemawan, mliginipun dateng tiang sepuh kaleh.
  16. Amanah, Mboten ingkar janji.
  17. Nyambut gawé (ngolek nafkah)kelawan cara ingkang halal.
  18. Isin,Isin yèn tumindak salah.
  19. Nahi mungkar , yèn deleng kerukan kudu anjegah.
  20. Rido, nrimo sakabehe ingkang ditetepne Allah.
  21. Sabar, ateges nahan perkawis ingkang di larang kaliyan agama.
  22. Sederhana,mbaten gesang kaliyan pesugihan.
  23. Silaturahmi utawa nyambung paseduluran.
  24. Syukur seneng kaleh pawenehan Allah.
  25. Tulung pinulung dateng sinten kemawan.
  26. ukuwah duwé katrenan maran muslin lintunipun.
  27. Zuhud boten tamak marang donyo.
  28. Toat tumindak nurut laan patuh prentahe Allah.
  29. Tobat,njaluk ampunan dateng Allah.
  30. Apuro(maaf -memaafkan).
  31. Koreki menyang awake dewe.

Pranala njaba[besut | besut sumber]